НЗОК опроверга здравния министър: Болниците са наполовина празни

- Advertisement -

Касата обяви над 26 000 свободни легла въпреки сигналите за разигравани пациенти без достъп до лечение

В болниците в момента има 26 253 свободни легла, съобщи здравната каса броени часове след като премиерът Борисов обяви, че не желае да чува за недостиг на легла, лекарства и линейки. Това е над 50% от капацитета на лечебните заведения, с които работи по договор НЗОК, става ясно от съобщението. Въпреки свободните легла обаче сигналите за върнати пациенти с двойна бронхопневмония и COVID-19 се увеличават.

Към 9 ноември касата има сключени договори с лечебни заведения за 48 552 легла. От тях са заети 22 299 легла. От заетите легла 4307 са с пациенти с COVID-19. Според единната национална система за коронавируса, към момента хоспитализациите са 4176, а хората на интензивно лечение – 280. От информацията на касата се вижда, че има многопрофилни болници, в които няма нито един пациент с COVID-19, а в същото време има малки болници с ограничен капацитет, които лекуват повече инфектирани отколкото има в големите столични болници.

В оповестената справка са упоменати само общият брой легла, общият брой хоспитализации и пациентите с коронавирус, но не и заделените легла за COVID-19. Според действащата към момента заповед на здравния министър, в области с над 120 болни на 100 000 всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център трябва да заделят 10% от леглата си за COVID-19, а в области с 60 до 120 болни на 100 000 – 5%.

Проблемите с тази заповед са много и съвсем не се изчерпват със съпротивата, за която говори здравният министър. Част от лечебните заведения вече заделиха такива легла, но нито имат специалисти и персонал да ги обслужват, нито апаратура. Това означава и че те няма да получат заплащане за лекуването на такива пациенти, защото касата изисква определен брой специалисти и техника, за да признава лечение по определена клинична пътека. Тези дни жена разказа как едва е намерила легло за болния си баща в болница край София, само за да установи, че там няма кислороден апарат. Пред „Свободна Европа“ собственичка на очна клиника признава, че от седмица не е спала от ужас да не й докарат пациент с коронавирус, тъй като може само да му капе капки в очите и да му носи чай.

Снимка: trafficnews.bg

В София има 43 лечебни заведения без болни от COVID-19, като не всички от тях са специализирани и без необходимите специалисти и апаратура да приемат пациенти с коронавирус. Останалите 24 болници си поделят грижата за 955 пациенти с COVID-19. Основният товар от епидемията в София обаче изнасят шест болници, като най-голямата тежест е за „Пирогов“ – 208 души се лекуват там. В „Токуда“ са настанени 110 пациенти с COVID-19, в Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров“ са 88, в МВР-болница са 84, във ВМА – 59, а в „Софиямед“ – 57. Леглата във ВМА са 865, т.е. ако приемем, че тя трябва да има 86 легла за коронавирусни пациенти по заповед на министъра, то излиза, че в момента там има място за още 29 души с COVID-19 и не би трябвало да се връщат пациенти.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 41682

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече