БСП нападна ГЕРБ за закона за личната помощ: Осакатявате десетки хиляди човешки животи!

- Advertisement -

Със скандал започнаха дебатите по промените в Закона за личната помощ, внесени от Министерския съвет. С гласовете на мнозинството парламентът не прие предложението на левицата точката да отпадне от дневния ред, което разпали дебата в пленарната зала. Депутатът от БСП попита: Защо се налага да осакатите Закона за личната помощ. Осакатявайки го, вие всъщност осакатявате десетки хиляди човешки животи.

„Когато се определи 168 часа ставка за личните асистенти или по 8 часа само в работни дни, вие всъщност ги убивате тези хората, тъй като няма как човек да живее само 8 часа, а 24 часа – какво правиш тогава? Спираш да дишаш ли?! През празниците, който сменя памперсите, кой ги вдига да отидат до тоалетна, кой ги слага на инвалидна количка? И вие утре като седнете да закусвате в събота ще мислите ли кой ще ги нахрани в събота.

Това е форма на предателство от най-тежък вид, което вие си позволявате да правите… Тези хора не са ползватели, те са хора с увреждания, а голяма част са с тежки увреждания, вие и терминологично ги ограничавате в закона. Единствената ви цел е как да вкарате бюджета в това, които са ви позволили. Този някой не ви позволява да дадете още 100, 200, 300 млн. лв., а в същност милиард и половина се хвалите, че давате за саниране. Къде са 800 млн. за хората с увреждания, кое не ви достига, за да спазите приетия Закон за личната помощ… Такова осакатяване на закона е престъпление. Това е срам за всички, които гласувате днес за“.

Как да не работи законът, попита Светлана Ангелова от ГЕРБ, според която изказването на Антон Кутев е арогантно, абсолютно неточно, целенасочено и манипулативно. За следващата година парите за личната помощ се увеличават двойно – за 2020 средствата са били 92 милиона лева, а за 2021 година за предвидени 214 милиона лева. Изумява ме готовността, с която лягате на килимчето, отвърна й той.

От утре хора няма да могат да бъдат нахранени, защото няма кой да ги гледа, заяви той. Кутев препоръча на герберите да отидат в пустинята, защото нямат място в цивилизования свят. Докато в пленарна зала се дискутира пред парламента се провежда протест майките от „Системата ни убива“.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 43798

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече