Поквара: Всеки пети ученик в България посяга към дрога и хазарт

- Advertisement -

Един от петима младежи до 16 години е пробвал наркотици поне веднъж в живота си

Българските ученици са сред първенците в ЕС по употреба на дрога, хазарт и използване на социалните мрежи, показват резултатите от публикувания днес доклад на Европейския училищен проект за алкохол и други наркотици (ESPAD).

Един от петима младежи до 16 години е пробвал наркотици поне веднъж в живота си. Най-често те пушели канабис. Едва 2,6 на сто от анкетираните са употребявали екстази, а 3,1% – амфетамини и 2,2 % – метаамфетамини. Страната ни е под средното европейско ниво на употреба сред учениците на нови психоактивни вещества, но е над средното по отношение на употребата на синтетични канабиноиди (4,3%) и синтетични катинони (1,8%), се посочва в изследването. Характерно за почти всички употребяващи нови психоактивни вещества е, че употребяват повече от едно вещество, като алкохол, канабис и стимуланти.

82 на сто от българските ученици са употребявали алкохол поне веднъж, а 42% са имали поне едно тежко напиване през последните 30 дни при средно 34% за другите европейски страни. Положението при младите пушачи също не е оптимистично. България се нарежда на второ място Словакия по ранно започване на ежедневната употреба на цигари и на първо място по ежедневна употреба сред 16-годишните.

Голям е и процентът на българските ученици, които залагат пари на хазартни игри – игрални автомати, карти, зарове, лотарии (27%).  Един от 10 ученици в България е играл хазарт и онлайн.

Източник: „Марица“

Прегледана: 42571

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече