Синовете на Мангъров заразени с коронавирус

- Advertisement -

Двамата синове на доц. Атанас Мангъров са заразени с коронавирус. Това разкри самият Мангъров в тв интервю.

На въпрос на водещата на Bulgaria ON AIR дали се притеснява, че може да се зарази, той отговори:

„Да, би могло. Двамата ми сина са с COVID-19…“.

Попитан това означава ли, че е контактен с тях, Мангъров, който очевидно не е под карантина, отвърна: „Ами аз съм всеки ден контактен, да не мислите, че ако си сложите маска, ставате неконтактна? Всеки ден всеки от нас е по много пъти контактен, независимо дали го осъзнава или не. Когато някой преглежда болен с COVID, той автоматично става контактен и влиза в тези административни разпоредби (за поставяне под карантина), затова трябва да се променят изискванията. Казах го на здравния министър, мислят там…“.

Мангъров обаче уточни, че влиза с маска в отделението в Инфекциозна болница, след като преди дни в друго интервю призна, че невинаги го прави в детското отделение, което досега оглавяваше.“

По-късно инфекционистът уточни пред Нова телевизия, че има дъщеря и трима синове, като двама от тях са проявявали симптоми, сходни на коронавирус, но нямали намерение да се тестват, не са и диагностицирани.

Няма втора вълна на COVID-19, а случващото в последните седмици е естествен ход на епидемията. През лятото е имало силно намаляване на случаите, тъй като заболяването не е силно смъртоносно, каза още доцентът.

„Коронавирусите през 2003 и 2012 г. бяха много по-силно смъртоносни. При този засега смъртността е около 0,3% – доста ниска. През студените месеци наблюдаваме естествен ход на епидемията. Тя ще стигне докато 70% от хората не минем през този вирус. 30-40% от населението към дадения момент са заразени. Би трябвало след около 2-3 месеца цялото население да се е срещнало с вируса“, обясни той.

Предизвикващият полюсни реакции специалист подчерта , че 80% от случаите протичат безсимптомно, а от останалите нужда от болнично лечение имат едва 2-3%.

„Няма дефинитивно лечение. „Азитромицин“ се изписва на всеки, който се обади и каже, че е положителен. Не разбирам защо се прави това. Това трябва да се каже на хората и на лекарите. COVID е остра вирусна инфекция, която е твърде продължителна. Острата фаза е 13-15 денонощия. Антибиотиците не помагат! Това е самоограничаващо се заболяване“, подчерта Мангъров.

И изрази мнение, че се нагнетява излишно напрежение, което води до това, че болниците се препълват и са напът да блокират. Той смята, че голяма част от заразените трябва да се лекуват вкъщи, а не в болниците.

„Всеки се насочва към болница, защото вкъщи няма кой да го лекува. Когато някой има симптоми и се обади на личния си лекар, той му казва: Върви и си направи тест. Когато този човек се окаже положителен, той се карантинира вкъщи. Ако личният му лекар го прегледа, той се оказва контактен и влиза в спиралата – това е един абсурд. Личните лекари трябва да спазват всички предпазни мерки. Не може всички да влизат в болниците и да се затварят етажи само за COVID-19. Огромната част от тези хора може да се лекуват вкъщи. Личният лекар може да ходи и по домовете“, обясни инфекционистът.

„Нищо страшно няма тези хора да отидат да се прегледат до личния си лекар. Те са били заразни 3-4 дни преди да им се появят симптомите. Правят си тестове 1-2 дни след това. 5-6 дни тези хора се разхождат и след това ги затваряме, все едно, че дотогава нищо не се е случило. Тези мерки са абсурдни“, категоричен е доц. Мангъров.

По думите му системата е много силно натоварена, но трябва да се намери начин тежко болните действително да имат помощ. Нереални са начините, по които опитваме да се борим с тази въздушно-капкова инфекция, убеден е той.

„Можем да се затворим за месец-два-три, но в момента, в който се отворим, ще видим, че всичко ще започне отначало. Лекарите трябва да се върнат към нормалната медицина. Те се страхуват, уплашени са. В такъв случай какво правим – всички абдикират и светът замира?! Затвориха се личните лекари и практикуват телефонна медицина“, изрази несъгласието си с практиката доц. Мангъров.

Той е на мнение, че лечението с плазма не е „този куршум, който се очаква“.

„Нека никой не си мисли, че когато влезе в болница, може да му се даде нещо и да му мине незабавно“, отбеляза медикът.

Според него Европейската комисия купува котка в торба, защото дори най-надеждната ваксина не е минала етапите на клинични проучвания. Ваксините трябва да бъдат достатъчно добре изпитани и безопасни, изтъкна доц. Мангъров.

За финал той съобщи, че двамата му сина са заразени с коронавирус, както и че всеки ден някой от нас е контактен на заразен.

Прегледана: 43756

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече