Твърдият електорат си казва думата: : При избори днес – ГЕРБ първа №1, Слави губи рейтинг, Патриотите сигурни за Парламента

- Advertisement -

В началото на ноември политическите нагласи на анкетираните не търпят съществена промяна. ГЕРБ запазват лидерското си място с 20,5%, сочи проучване на „Барометър“. След отшумяването на протестите и временното мобилизиране на силите си БСП отбелязва спад (13,2%) и отново нараства разликата между първите двама в политическото съревнование.

ДПС (7,5%) и ОП (7,3%) са с почти изравнени сили, като в момента патриотите печелят подкрепа с позицията си по отношение на подкрепата на България за Северна Македония за членство в ЕС и нарастващото напрежение и терористични атаки в Ница и Виена на верска основа, извършени от мигранти.


Пет сигурни партии в следващото НС, Слави се нарежда трети
Това са теми и въпроси, които отдавна се повдигат от ОП и фокусират вниманието на по-националистически настроените избиратели, както и тези, които подкрепят традиционните ценности.

Следва да се има предвид, че ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП – заемащи мястото на първите четири партии, са с ясно изразен и доказан в избори твърд електорат, който слабо се влияе от конюнктурни политически нагласи.
Големият въпрос при тях (с изключение на ДПС) е реалната изборна кампания и каква част от прилежащата им периферия ще успеят да активират.

Няма динамика в нагласите към партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 3,7% от избирателите биха го подкрепили при избори, като няма и промяна и в профила им – млади хора и от малки населени места.

За Демократична България изявяват желание да гласуват 3,1% от анкетираните.

Нараства броят на колебаещите се (8,8%), които имат потенциал да разместят подредбата при избори. Увеличава се делът и на тези, които категорично отказват да гласуват (30,2%).

До регистрацията на изборните листи за редовните избори, които са през месец март 2021 г., остават приблизително три  месеца.  Въпреки това като цяло изборите все още не са във фокуса на българското общество.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 42286

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече