Фактите: 95% от парите за обезщетения на пенсионирани учители свършиха

- Advertisement -

Ако средствата не стигнат за всички желаещи да се оттеглят заради епидемията, МОН и МЗ ще осигурят още

95% от парите за обезщетения на пенсионирани учители свършиха, това става ясно от отговор на МОН на въпроси на „Сега“ във връзка със сигнали за голям брой учители, желаещи да излязат в пенсия заради разрастващата се епидемия от коронавирус. От планирани 8000 педагогически специалисти, които да получат обезщетения т.г., до края на септември т.г. такива са получили около 6000 учители, показват още данните на ведомството.

Всяка година държавата отпуска милиони левове за обезщетения на съкратени или пенсионирани учители, както и на преподаватели от закрити и преобразувани училища. Поради натрупването на отпуски изплащането на обезщетения при освобождаване, напускане или пенсиониране на учители се оказва сериозно перо в делегираните бюджети на учебните заведения. Затова ежегодно МОН попълва тези дупки, тъй като те са нерегулярен разход и не могат да се планират в текущата издръжка на училището. Това става чрез националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“, чийто бюджет за тази година (от 1-ви ноември 2019 г. до 5-ти ноември 2020 г.) е в размер на 69.7 млн.лв. 29.7 млн. лв. от тях се осигуряват от бюджета на МОН, а 40 млн. лв. – от централния бюджет. „По програмата се изплащат обезщетения на различни основания. Заложените показатели в нея обхващат 8 000 педагогически специалисти и 3 000 непедагогически персонал, с които се прекратяват правоотношенията, а не само тези, които се пенсионират“, поясняват от МОН.

Данните на министерство към края на септември т.г. показват, че по постъпили формуляри от януари 2020 г. до месец септември т.г. са извършени три плащания по националната програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за обезщетения при прекратяване на трудови правоотношения със служители от системата на предучилищното и училищното образование. Изплатените средства са в размер на 66.2 млн. лева, което прави близо 95 на сто от всички средства.

Чрез тях са осигурени обезщетения на 5978 педагогически специалисти и на 2195 лица от непедагогически персонал. От тях на 2829 педагогически и на 1185 непедагогически специалисти са изплатени обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение, след като служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, посочват от министерството. Оттам уточняват, че голяма част от тези, които имат право на пенсия, получават обезщетения по националната програма, но е възможно да има такива, които ще бъдат обезщетени за сметка на бюджетите на училищата. 

„До края на годината ще бъде извършено четвърто плащане. В случай, че остатъкът от средствата се окаже недостатъчен за изплащане на обезщетенията за всички одобрени формуляри, Министерството на образованието и науката съвместно с Министерството на финансите ще осигурят допълнително необходимите средства. На този етап не може да се каже какъв ще бъде недостигът, тъй като все още постъпват заявления“, посочват още от МОН.

Автор: Силвия Георгиева

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 42188

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече