От днес: „Зелен коридор“ и за хронично болните пациенти – облекчения за протоколи и рецепти

- Advertisement -

От днес влизат в сила условия и ред за служебно удължаване на валидността на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, съобщи здравната каса. На сайта й са публикувани правилата, по които ще става това. С предложената от НЗОК мярка се цели – от една страна, избягване на струпване на хора в закрити обществени места, спазване на изискването за физическа дистанция, необходимост от домашен престой по медицински показания, а от друга – гарантиране на достъпа на пациентите до неоходимата им лекарствена терапия, посочват от касата.

Както „Сега“ писа, тази мярка се забави доста време, тъй като личните лекари се обявиха срещу нея. Според тях такива служебни заверки без контрол и прегледи водят до проблеми с лечението на хронично болните. Днес обаче здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че въпреки несъгласието на джипитата той е препоръчал на касата да въведе облекченията.

Хора с хронични заболявания, които получават лекарствата си с рецептурна книжка, ще могат да си получат лекарствата от същата аптека, където последно са ги взели, срещу предоставянето само на книжка, без да е необходимо да имат рецепта, а фармацевтът трябва да отпусне лекарствените продукти съгласно последните вписани данни. Този ред се прилага само в случаите, когато човек няма рецептурна бланка №5 и 5А или когато на издадената рецептурна бланка й е изтекъл срокът. Ако има бланка №5 или 5А, която е в срок на валидност, то с тази бланка може да си вземе лекарствата от всяка аптека. Това важи и при наличие на валидна рецепта.

От документа се разбира, че служебно ще се презаверяват само протоколи, чийто срок на валидност изтича по време на действието на новите правила, т.е. от 16 ноември до отмяната им. За пациентите, чиито протоколи вече се изтекли или изтичат утре, остава да си ги подновят по обичайния ред. Няма да се удължава служебно и срокът на протоколите, с които са предписани лекарства за три вида заболявания, тъй като тяхното лечение е специфично – при хроничен вирусен хепатит С например лечението е еднократно, при бронхопулмоналната дисплазия също е веднъж годишно.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 40702

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече