Най-лошото ни застигна: Болни едновременно със сезонен грип и Covid-19 – вече факт!

- Advertisement -

Може ли човек да се зарази едновременно с COVID-19 и сезонен грип? Отговорът вече категорично е „да“. Новината съобщи пред „Дневник“ проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“. До момента подобни случаи не бяха известни.

На 11 и 12 ноември, както и днес, във вирусологичната лаборатория на „Токуда“ изолирах трима души с комбинирани инфекции – грип А и COVID, както и грип B и COVID. Tова стана с мултиплексен PCR тест, с който едновременно се определят грип А, грип В и COVID. Отделно, от друг човек пък изолирах само грип В, така, че вече имаме и грип„, обясни проф. Аргирова, която беше част от бившия Медицинския експертен съвет към правителството.

Така в страната вече циркулират и сезонните грипове, а начинът на заразяване с тях е същият като с коронавирус – предават се по въздушно-капков път. Все още е рано да се каже как протича заболяването в случаите, когато човек е заразен с грип и коронавирус. Проф. Аргирова добави, че положителните проби са от хора, отишли да се изследват по свое желание. Те били в задоволително общо състояние.

Аргирова обясни също така, че не може да се прогнозира дали ще има грипна вълна през тази година. Обикновено това се случва в края на януари и началото на февруари. Предвид мерките, наложени в борбата с коронавируса, е възможно случаите през този зимен сезон все пак да са по-малко.

Прегледана: 44356

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече