Политолог: Политиката ни срещу Македония вече работи срещу българския дългосрочен интерес в ЕС

- Advertisement -

Премиерът Бойко Борисов е решил „да се преизмисли като по-националистически настроен лидер“, заради отслабената си позиция във вътрешнополитически план. Да печели популярност на база на залитания в такава посока.  

Това заяви политоголът доц. Даниел Смилов, преподавател в Софийския университет, по БНР, като коментира ветото на страната ни за преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. 

Даниел Смилов, снимка: БГНЕС

„Инцидентът с ветото“ за Северна Македония е „куриозен от много гледни точки“, коментира той. Това е в противоречие с позиции, които досега страната ни е отстоявала, защото от 90-те години ние сме страната, която най-активно е подкрепяла Македония за нейното еврочленство и това е наш стратегически приоритет, коментира Смилов. 

И сега ние сме готови всичко това да зачеркнем, да налеем маслото в друг огън – на настроенията в самата Европа, че част от Балканите нямат място в ЕС. Това вече е работа срещу българския дългосрочен интерес. Интересно защо ГЕРБ го прави това. Процесът на разширяване е важен за нас и ако го блокираме, обричаме региона си на маргинално съществуване в периферията на Европа., каза още Смилов. 

Според него е странен начинът, по който сме избрали да помагаме на Македония по пътя й към ЕС. В договора за добросъседство има много общи и обтекаеми формулировки и е трудно да се изгради ясна позиция на негова основа, подчерта преподавателят. От политическите изказвания у нас пък не става съвсем ясно какво би ни удовлетворило в кратък период, за да вдигнем ветото, отбеляза политологът.     

Може би сме в такава ситуация, че трябва да се мисли за опит за излизане от капана, в който сме влезли. Анекси, може би декларации биха били някакво решение, смята Смилов. 

Източник: БНР

Прегледана: 43668

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече