Реалността: Докато властта бодърства, болници затъват

- Advertisement -

Много болници в страната продължават да изнемогват. Пациентите с коронавирус се увеличават, положението се спасява засега буквално на магия. Персоналът е окапал, заразен, други лекари показват към нас неколегиално отношение – всичко това изплака пред БНР директорът на МБАЛ – Пазарджик Красимир Темнилов. Репортажи на радиото и от други градове показаха, че недоволството му не е единичен случай, пише „Сега“.

Темнилов алармира, че триажните легла не стигат, тъй като другите болници в града не откриват спешни центрове за пациенти с коронавирус. И добави гневно за ситуацията около със собственото си лечебно заведение: „Значи личният лекар казва на пациента: Ау, как си, отивайте там, не отивайте там!… Няма как да стане, това направо е неколегиално отношение. Всичко са пратили тук. Персоналът е окапал вече, и заразен. По един доктор се въртят на график. Сега масово лични лекари ми се обаждат: „Ама да ги приемете!“. Няма къде да ги приемем! Те ни запушиха отвсякъде“. И още от Темнилов:

Свалят ги хората от линейките, седят в спешно отделение. Чакат да се освобождават легла, но няма. Ако дойде една катастрофа, те като са по носилките, къде да ги сложиш? Личните лекари, щом изпращат пациентите, да дойдат да дадат по едно дежурство тук в спешно отделение да видят как е“.

В МБАЛ -.Плевен пък липсват специалисти за фургона за тестване.

„Пратили сме писма до ДКЦ-тата с молба за помощ да ни предоставят лаборанти, за да работи той качествено и по цял ден. Той работи, но ние едва издържаме. Нашите лаборанти след няколко дни усилена работа показаха положителни проби“, каза директорът на заведението Момчил Цветков.

Персоналът е изпозаразен и в болницата в Разград, доброволци попълват бройката. Много тежко е положението и в Свищов, където са останали няколко медици в пенсионна възраст.

МБАЛ – Шумен продължава да се пука по шефовете – в нея има 257 пациенти, от които 203 са с положителен тест, други 54 чакат за резултат. Персоналът изпрати отчаян апел до хората да спазват противоепидемичните мерки.

Автор:

Източник:

Прегледана: 44646

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече