МОН чу гласа на учителите: В час задължително с маска за учениците от V до XII клас

- Advertisement -

61% от родителите считат, че маски не са нужни и в прогимназиален етап, процентът на несъгласие за гимназиите е около 56

Учениците от прогимназиален и гимназиален етап – от пети клас нагоре, задължително ще носят маски в час. За най-малките – децата от първи до четвърти клас, е силно препоръчително да бъдат с маски в учебно време. Около това виждане са се обединили синдикати, директори и експерти от МОН, съобщи председателят на Съюза на работодателите в просветата Диян Стаматов.

Предстои тези мнения да бъдат административно оформени като решение на МОН, уточнява той.

В момента носенето на маски е задължително само по коридорите и на двора, препоръчително в профилите, където се смесват деца от различни паралелки и по решение на педагогическите съвети може да стане задължително и в час.

Въпросът е изключително оспорван, като подкрепа за маските има сред учителите и директорите, а на обратно мнение са родителите и децата. По-рано бяха огласени резултати от национална представителна анкета, проведена по инициатива на директорските организации в образованието сред директори, учители, родители и ученици. В анкетата са участвали представители на 221 общини, а резултатите са обобщени от столичните директори Асен Александров и Диян Стаматов.

Близо 58% от директорите са категорични, че учениците в начален етап не следва да носят маски.

29% са на обратното мнение, останалите не могат да преценят (при анкетирани 130 директори). При учителите отговорите не са така категорични, но отново води мнението, че маски за най-малките до 4-ти клас не следва да има – с близо 46% подкрепа. 21% се колебаят (1451 анкетирани). В прогимназиален и гимназиален етап картината се обръща и сред учители и директори преобладава мнението, че маските трябва да са задължителни и в часовете. 52% от директорите считат това за удачно в прогимназиален етап, за гимназиите подкрепата за задължителните маски расте – 60%.

Също толкова от анкетираните директори считат, че задължителните маски в час биха направили учебната среда по-безопасна за педагогическите специалисти. Мнението, че това ще доведе и до по-малко заразени обаче се подкрепя от по-малка част от директорите – 48%. Сходни са нагласите и при учителите. 

Обратна е картината при родители и ученици. В нито един етап не преобладава мнението, че носенето на маски в часовете трябва да е задължително, като несгласието е най-категорично в начален етап – 68%.

61% от родителите считат, че маски не са нужни и в прогимназиален етап (4121 анкетирани), процентът на несъгласие за гимназиите е около 56. Толкова са и родителите, които са на мнение, че маските в класните стаи няма да подобрят безопасността на учебната среда за учителите. И сред четирите групи нагласите за задължителни маски в часовете са по-разпространени в районите с голям брой заболели, показват още данните.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 44259

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече