Стана ясно: Пакетираните сандвичи – пълни с химия и имитиращи продукти

- Advertisement -

Опаковка рекордьор с пилешко съдържа 35 Е-та, установи проучване на „Активни потребители“

И пакетираните сандвичи съдържат химикали в изобилие. Това установи ново проучване на Асоциация „Активни потребители“ за качеството на храните.  

Оказва се, че вътре в хлебчетата или между филиите масово има палмова мазнина, нишесте, оцветители, декстроза, млечен протеин, гума гуар и какво ли още не. Печалният рекорд е на сандвич с пилешко месо, в който са установени 35 добавки и „подобрители“, известни като Е-та.

„Активни потребители“ са изследвали съдържанието на 36 различни марки готови сандвичи, продавани около училищата в 6 града – София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград. За целта „тайни клиенти“ са купили мостри от заведения и павилиони в радиус до 100 м от училищата – места, където децата често отскачат в междучасията или след часовете. И ето какво открили при анализа:

Етикетите върху опаковките са нечетливи или непълни. Това се отнася за 66% от взетите проби. В много случаи производителите изписват само основните пет или шест съставки на сандвичите и спират дотам. Тази небрежност представлява нарушение на законодателството и съответните фирми подлежат на санкции.

Зеленчуците са масово пренебрегвани от производителите. В повечето сандвичи или няма никакви зелечуци, или има само като декорация и само в 2 марки количеството им надхвърля 10% от общото тегло. 

photoВсички сандвичи са приготвени с индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон, съдържащи множество технологични добавки, известни като Е-номера.

Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя Е-та. Една от закуските – с пиле в сладко-кисел сос, има 35 различни Е-та, а най-чист е сандвич с моцарела, който има само 5 добавки. „Всички тези „подобрители“ са разрешени за влагане в храни, но нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл?“, питат риторично авторите на проучването. 

В продуктите има средно по 5,3 заместителя (когато естествената суровина се заменя с промишлено произведена) – различните типове нишестета, палмово масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. 

Откриват се средно 2,6 консерванта, като най-често се срещат нитритните съединения, влагани в колбасите. 

Средно в сандвичите има по два оцветитителя, като в някои са открити пет различни бои. 

В половината от опаковките се открива палмова мазнина. Обикновено тя е в заместител на маслото, в майонезата, в кетчупа или в друг сос.

Има и доста сгъстители – до шест в някои от мострите. Това са химикали, използвани за сгъстяване и задържане на вода – в сосовете и мазилата. Освен за търговския вид гелосващите агенти помагат за повишаване на рандемана, т.е. купувате си повече скъпа добавена вода. Най-често се откриват гума гуар и гума ксантан.

Чувствителна тема

Пакетираните сандвичи пълни с Е-та, но без месо и с малко зеленчуци -  Новини от Бургас„В общият случай очевидно стремежът на мнозинството производители е да използват евтини преработени суровини с дълъг срок на годност и минимизирани разходи за труд, защото не се налага допълнителна кулинарна обработка. В този си „химически вид“ сандвичите определено не са здравословната храна нужна за правилното развитие на децата, коментират „Активни потребители“.  И припомнят: „Храната на децата извън дома е чувствителна тема за българското общество. Качеството на закуските и обедите в училищата и детските градини се регулира от законодателството и официално се контролира от Българската агенция по безопасност на храните. И ако в училищата все пак има правила и надзор (понякога има съмнения и скандали),  територията около тях е неясна зона. Учениците могат да посещават множество заведения, лавки и павилиони и да се сдобият с всичко което се купува с пари. Това поражда напрежение сред родителите и затова всяка информация относно храната предлагана около училищата е от полза.“

Съмнителна хигиена

Експертите са установили, че обикновено около всяко училище има няколко обекта, в които се продават пакетирани сладкиши, чипсове, солети и подобни. На второ място са приготвяните на място храни –  дюнери, пици, тостове, принцеси, хот-дог, спагети, банички, кифли и др. За съжаление при тези храни е трудно да се разбере каква химия  съдържат, защото дори нямат етикети. Основен риск при тези обекти е лошата хигиена. В много от тях се виждат  нередности от пръв поглед – като съхранението на готовите храни или на суровините на стайна температура върху плотове или рафтове, което създава риск за развитие на бактерии.  Съставките, от които ще се използват за печене на пица или принцеса, трябва да се съхраняват в хладилник, а готовите за консумация храни – в топла витрина, поддържаща 64 градуса.

„Тайните клиенти“ на „Активни потребители“ споделят и други тревожни набюдения –  например липсата на индивидуални защитни средства, маски, ръкавици и работно облекло при персонала плюс  мръсните маси и подове. „Дори вихрещата се епидемия от коронавирус явно не е в състояние да промени навиците на личния състав и затова ако вашето дете се прибере с хранително натряване, първо разберете къде и какво е хапнало“, съветват експертите.


И добри тенденции

Поне част от производителите вече  изписват на етикетите дългия списък с всички съставки, което до преди няколко години беше екзотична практика. Така спазвайки законодателството те помагат за информирания избор на потребителите. Въпреки общата негативна тенденция, има компании,използващи натурални съставки без Е-номера и заместители. Друг положителен факт е, че в приготвяните на място сандвичи по-често се използват зеленчуци. Това може да се обясни с обстоятелството, че този тип сандвичи не се стремят към дълъг срок на годност, защото се продават в рамките на деня.

Автор: Юлияна Бончева

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 46076

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече