Лекар от Шумен въстана: Отвратителна държава, която нехае за здравето на хората и принася в жертви здравните си работници

- Advertisement -

„Отвратителна държава, която нехае за здравето на хората, държава, която принася в жертвиздравните си работници! “, пише Десислава Найденова, председател на лекарския съюз в МБАЛ- Шумен.

Областната болница в Шумен е на първо място в България по брой пациенти с Covid-19. Тази сутрин настанените в ковид-отделенията достигнаха 193 души и болницата вече буквално няма къде да настанява нови пациенти, а медиците са на предела на възможностите си.

Затова е разбираем гневът на д-р Найденова към държавата, която явно се оказа неподготвена за кризата, макар че премиерът Борисов продължава бодряшки да уверява „колко добре се справяме“. Ето какво написа д-р Найденова във Фейсбук:


Отвратителна държава, която нехае за здравето на хората, държава, която принася в жертви здравните си работници. Държавници, които рискуват живота на болните, за да запазят собствените си постчета! Омерзена съм от случващото се! Област Шумен е запалена с Ковид инфекция, умират хора, не постига персонал в болницата, а вече и няма къде да се настаняват прииждащите нови и нови болни! Ние изнемогваме, удавени в собствената си безпомощност търсим решения за здравето на хората, но срещаме стена от безразличие от държава и властимащи! Хора, опомнете се! Опомнете се докато все още ни има! Всеки ден даваме все нови и нови жертви на Ковид инфекцията от нас лекари, мед. сестри и санитари! Чуйте нашия зов за помощ! Утре може да няма лекари в тази болница, утре може да няма болница! Не можете да си представите какво е докато не го изживеете, докато не изпитате нашата безпомощност, но докато чакате това да се случи, за нас вече ще е късно, за вас- също! Държава, която позволява това да се случва, държавници, които нямат смелостта да вземат адекватни решения в името на запазването здравето на човека, това виждам в момента! Това ли е държавата, за която жертваме живота си всички здравни работници! Докога ще го търпим?!“, с тези въпроси завършва коментарът на д-р Найденова.

Гневът на д-р Найденова е към държавата, и той е напълно основателен. Но въпросите не трябва да спират дотам. Защото не само държавата е виновна за хаоса тук. Държавата си има свои представители в Шумен, има и местна власт с достатъчно правомощия и финанси да решава поне част от проблемите

Шуменска област е изправена буквално пред катастрофа – броят на заразените расте неконтролируемо, в болницата има повече пациенти с коронавирус, отколкото в софийските болници, а заразата продължава да се разпространява. Кой и защо изтърва нещата е тема на тежък анализ, който трябва да направят и институции, и партии, и граждани. Защото цената на провала я плащат шуменци със здравето си, а понякога и с живота си.

Впрочем, кой кара самолета в Шумен? И изобщо има ли пилот в самолета?

Какво прави областният кризисен щаб? Не сме го чували от дни.

За общинския изобщо няма да питаме. Кметът Любомир Христов е в болнични отдавна и вероятно ще бъде още известно време. Зам. кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова влезе да помага на колегите си в МБАЛ – Шумен. Достойна за уважение постъпка, но какво да прави продъненото шуменско здравеопазване? Какво да правят общинските структури, които пламнаха от заразата, като Домът в Лозево?
Кой изобщо се занимава с тоталната ковид-криза в Шумен? Или всички са оставени да се спасяват сами, а щабовете само броят заразените и починалите?

п.п. И като търсим отговори на въпросите, да не забравяме, че Шумен е градът с най-много закрити болници – Работническа, Военна, Белодробна, Кожна. И да попитаме стратезите на местното здравеопазване каква я мислеха и каква стана?

Автор: Д-р Десислава Найденова, председател на лекарския съюз в МБАЛ- Шумен

Източник: 19min.bg

Прегледана: 45763

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече