„Зелена светлина“ от 1 януари: Средната пенсия става 300лв, минималната заплата – 650 лв

- Advertisement -

Минималният осигурителен доход се изравнява с минималната заплата, която от 1 януари става 650 лв

ГЕРБ не позволи никакъв истински дебат за пенсиите, майчинството и осигуровките при гласуването на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Депутатите приеха окончателно текстовете на второ гласуване. Мнозинството по команда подкрепи закона, с който догодина справедливостта в системата окончателно ще бъде нарушена.

БСП се опита да предизвика дебат дори като цитира неосъществени обещания на социалния министър Деница Сачева за преизчисление на всички пенсии, но напразно. В заключителното си слово министърът определи бюджета като стъпка към заздравяване на архитектурата на пенсионния модел в България, въпреки че експертите са единодушни, че се случва точно обратното.

Догодина хазната ще покрие 6.1 млрд. лв. дефицит в системата. Недостигът бе леко намален спрямо първоначалните параметри на проектобюджета, след като ГЕРБ реши да удовлетвори частично исканията на полицаите за много по-голямо увеличение на заплатите отколкото ще има за другите държавни служители. Заради увеличението на техните заплати и добавките за лекарите, медицинските сестри и санитарите бяха завишени приходите в държавното обществено осигуряване. Разходите за пенсии ще достигнат рекордните 12.347 млрд. лв.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 300 лв. Така всеки втори пенсионер на практика ще получава една и съща сума, независимо от индивидуалния си осигурителен принос. Максималната пенсия става 1440 лв. И при двете увеличението е 20%. За всички останали увеличението ще е само 5%, при това от 1 юли. Всички пенсионери ще получават по 50 лв. към пенсиите до края на март.

Минималният осигурителен доход се изравнява с минималната заплата, която от 1 януари става 650 лв. За земеделските стопани и тютюнопроизводителите минималният осигурителен доход ще бъде 420 лв. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. както в последните две години въпреки пламенните искания на опозицията да се завиши драстично – отцепниците от БСП предложиха да стане 3600 лв., а самата левица поиска да е 3900 лв.

Обезщетенията за безработица остават без промяна – минималната дневна сума ще е 12 лв., а максималната – 74.29 лв. Много изказвания имаше по повод обезщетението за отглеждане на дете до 2 г., което от години стои 380 лв. месечно. Опозицията искаше то да се увеличи до размера на минималната заплата, но ГЕРБ остави и това предложение без коментар. Няколко пъти депутати се обръщаха директно към социалния министър Деница Сачева и искаха да вземе отношение, но тя така и не взе думата по време на дебатите.

И догодина 60 дни неплатен отпуск ще се зачитат за осигурителен и трудов стаж. Това е двойно повече от действащия до коронакризата срок, а мярката е за облекчаване на хората от затворени фирми и предприятия. Друга промяна съкращава времето, през което хората можеха да избират между старата и новата методика за изчисление на пенсията. Възможността да се изберат трите най-благоприятни години отпреди 1997 г. окончателно отива в историята в края на 2021 г. Първоначално бе предвидено тя да съществува до 2023 г.

ГЕРБ въвежда на гърба на хората поредна репресивна мярка, която има за цел да предотврати измами с инвалидни пенсии – занапред пожизнени инвалидни пенсии ще се полагат само на хора, които са се пенсионирали по общите условия за трета категория труд. Досега те се полагаха и на хората, които поради липса на стаж са се пенсионирали късно (чл. 68, ал. 3 от КСО). От промяната ще пострадат и много съвсем коректни българи, но управляващите имат традиция в това да посягат на права, вместо да контролират ефективно злоупотребите.

За обезщетението за гледане на дете до 2 г., социалният министър не пропусна да изтъкне дългия период на майчинството у нас. Как увеличението на сумата за втората година ще насърчи раждаемостта, попита тя.

ВТОРА ПЕНСИЯ

В заключителното си изявление Сачева обяви, че редукцията на основната пенсия от НОИ за родените след 1959 г., които се осигуряват в универсален фонд, ще падне до 9%. По думите й само заради включването на участието на държавата като осигурител с 12% за периода 2009-2015 г., то ще намалее от 20 на 16%, а с включването само на осигурителните периоди с реално направени осигуровки ще падне на 9%.

Хората, на които до 30 юни 2021 г. включително остават по-малко от 5 години до навършване на възраст за пенсиониране за трета категория труд и на които не е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, могат еднократно, в срок до 30 юни 2021 г. да упражнят правото си на избор да се осигуряват само в НОИ.

Автор: Диляна Димитрова

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 45891

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече