Павел Вълнев предлага: Възможност за импийчмънт на главния прокурор

- Advertisement -

Възможност за импийчмънт на главния прокурор. Това е едно от седемте предложения за промяна в основния закон, които дава зам.-председателят на „Републиканци за България“ Павел Вълнев.

Ето и пълния текст на коментара на Вълнев:

Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия, попари проекта за нова конституция на ГЕРБ. Недопустимо е такъв сериозен дебат да се започва при пълна изолация на парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Крайно разочароващо е, че заигравките с гръбнака на българската държавност се ползват от управляващата коалиция за отклоняване на вниманието от здравната катастрофа и печелене на време до изборите.

Безспорен факт е, че промени в конституцията са наистина нужни. Те трябва да се проведат в рамките на следващото Народно събрание, където един от приоритетите трябва да е съдебната реформа. „Републиканци за България“ и аз призоваваме през следващите месеци да се обсъдят и обмислят добре следните възможни реформи:

1. Намаляване на мандата на членовете на ВСС до 3 години.

2. Намаляване на парламентарната квота в съдийската колегия на ВСС до 5-ма души, както и избирането им с квалифицирано мнозинство възлизащо на 2/3 от народните представители.

3. Кандидатите за председатели на ВКС и ВАС да се предлагат и избират от съдийската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на колегията.

4. Намаляване на парламентарната квота в колегията на прокурори и следователи на ВСС до трима души, избор с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

5. Кандидати за главен прокурор да се предлагат и избират от колегия на прокурори и следователи на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на колегията.

6. Намаляване на мандата на главния прокурор на 5 години, без право на повторно избиране.

7. Възможност за импийчмънт на главния прокурор.

Казано по-просто, съставът и подборът на Висшия съдебен съвет задължително трябва да бъде преразгледан обстойно. В момента този орган е силно политизиран, което е пречка пред постигането на справедлива и ефективна съдебна власт, за каквато българските граждани настояват и протестират.

Позицията на главния прокурор в съдебната ни система също трябва цялостно да се преосмисли. В момента „независимостта“ му се е превърнала в синоним на тотална липса на отчетност и безхаберие. България има нужда от главен прокурор, който се бори с тежката организирана престъпност, а не такъв, който често остава сляп за тревогите и трудностите на гражданите.

Това трябва да са акцентите във всеки бъдещ разговор за конституцията, а не както е сега да си губим времето в спорове кои съдебни сгради да са под контрола на министъра на правосъдието. Дебатът за върховенството на закона в България е много повече от избор на домоуправител.

Настояваме, че разговорът за нова конституция трябва да бъде проведен при максимално участие на всички страни и едва чак при постигането на широк обществен консенсус може да се пристъпи към финализирането на договорените реформи. Това няма как да се случи в рамките на настоящия парламент, който се интересува само от това как да удължи живота си с още няколко месеца.

Прегледана: 51389

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече