Ново 20: Учебната година може да се удължи с две седмици

- Advertisement -

Обмисля се удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас с две седмици през юни“, заяви днес по обед на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев. В следващите два дни МОН ще сондира мненията в сектора, за да вземе окончателно решение, за което ще е нужна промяна на нормативната уредба. От думите му се разбра, че преценката ще бъде оставена на училищата – всяко школо само ще реши дали да удължи годината, съобразно справянето на децата дистанционно. 

Предложението се прави и заради първокласниците, които няма как да учат от разстояние.

В момента училищата имат право на седем дни за занимания по интереси, екскурзии, работа по проекти и т.н. Това е т.нар. проектоседмица. От разясненията на Вълчев се разбра, че идеята е училищата или сега да ползват проектоседмицата, като към нея се прибавят две допълнителни – съответно с две седмици се удължава учебната година; или школата да оставят всичко за края на учебната година.

Министърът заяви: „Не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1 до 3 клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда – да отложат учебните седмици за юни месец. Ако ги оставят за края на годината, могат и екскурзии да организират включително“.

Вълчев призна, че дистанционното обучение е компенсаторно, но изтъкна здравето като най-важен приоритет. Притеснения създават и зимните месеци, когато се очаква да има болни от сезонния грип. Удължаването на годината не включва децата след 6-и клас. От думите на министъра се разбра още, че безплатно тестване в училищата няма да има. Причаната: „Целият бюджет на държавата няма да стигне, тъй като ситуацията се променя всеки ден“.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 51121

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече