Търговци от моловете към Борисов: След Втория локдаун мнозина ще фалират, оставяйки хиляди хора на борсата

- Advertisement -

Те настоявят както за парични помощи, които да покрият разходите им за заплати, осигуровки, наеми, ток, вода и др.

Търговците на дребно в моловете са поредният сектор, който отправя призив към правителството държавата да компенсира загубите им от затворените магазини през следващите три седмици.

Те настоявят както за парични помощи, които да покрият разходите им за заплати, осигуровки, наеми, ток, вода и пр., така и за временно освобождаване от данъци.

Предходната вълна на коронавируса остави сектора в обективна невъзможност да покрива задълженията към търговски центрове, банки, кредитни институции и към бюджета на държавата, а подкрепата по програмата за подпомагане на малки и средни предприятия е крайно ненавременна да спаси едни и крайно недостатъчна да помогне на втори, които все още едва дишат над водата, а до трети изобщо не достига. Мнозина от оцелелите ще фалират, оставяйки хиляди хора на борсата„, отбелязват в специално писмо до премиера Бойко Борисов от Българска Ритейл Асоциация (БРА). Организацията обединява над 100 търговци, които представляват популярни марки и магазини в търговски центрове тип „мол“.

От БРА смятат, че ограничението на дейността на голяма част от търговците на дребно, които оперират в търговските центрове, е непропорционално и необосновано. И питат защо големите хипермаркети продължават да работят и с какво те са по-малко рискови. Търговците в моловете са недоволни също така, че малките квартални магазини продължават да работят.  От сдружението смятат, че в кварталните магазини хигиенните и противоепидемичните мерки не са на толкова високо ниво, както в моловете, където има редовна дезинфекция на всички контактни повърхности, информационни табели, контролиран достъп до търговските центрове, осигурен от професионални охранители.

Търговците, които от 27 ноември трябва да затворят магазините си, настояват незабавно да се обявят конкретни мерки за икономическа подкрепа. Като минимум тези мерки следва да включват:

– Директно поемане от държавата на определен процент от наемите и разходите, дължими от наемателите на наемодателите за периода на затваряне.

– Данъчни облекчения под формата на намаляване на корпоративен данък.

– Временно освобождаване (за периода на действие на мерките) на собствениците на недвижими имоти от данък недвижими имоти и таксата за битови отпадъци за 2020 г.

– Подходящо уреждане на въпроса с дължимия ДДС за времето на действие на мерките.

Собствениците на търговски центрове посочват, че имат задължение да издават фактури и да начисляват и плащат дължимото ДДС съгласно подписаните договори за наем. „Една голяма част от наемателите ни няма да заплатят тези фактури в периода, в който не работят с клиенти, което обаче не се отразява на нашето задължение да заплатим дължимия ДДС. Това създава явна непропорционалност в бизнес модела на опрериране на търговските центрове. Считаме, че е редно държавата да се намеси в тези отношения, за да гарантира баланс на интересите и справедливост„, се казва в писмото на Българската ритейл организация.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 50293

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече