Типично в свой стил Борисов взема сам решения за ваксините за Ковид-19 вместо здравни експерти

- Advertisement -

След като сме номер едно по смъртност в света от най-популярната болест през тази година, трудно човек може да си представи какво още би могло да обърка това управление. Обаче има, не се съмнявайте – защото то е номер 1, поклон пред лидера му Бойко Методиев Борисов.

В края на миналата седмица стана ясно какво предлага правителството за най-важната стъпка към момента по пътя от това да се отървем от COVID-19 – купуването на ваксини. Засега сме се прицелили в четири ваксини, но … Но договорът с последния производител, J&J, е уникален. Защо ли? Първо, здравното ни министерство не е искало да купуваме тази ваксина. Защо, не е публично известно. Само че ЕК ни казва, че само ние не искаме. И правителството, разбирай Бойко Методиев Борисов, обръща палачинката.

Не е известно здравното министерство т.е. експертите да си е променило мнението, но Борисов му го променя, така да се каже.

Какво обаче се променя: Набавянето на ваксината ще стане чрез друга страна-членка, която ще „заяви и предостави на България същите количества от ваксината на същата цена и при същите условия, които биха били постигнати при участие в APA. (бел. ред. – Advance Purchase Agreement)“. Значи – друг ще ни купи тази ваксина и ще ни я предостави. При същите условия и на същата цена. Само че за колко време? Ще поизчакаме ли евентуално да дойде ефективна ваксина, докато други я употребяват първо, защото не сме твърдо решили искаме ли я или не?

При пандемия е много хубаво да се чака повече за лек – или май не е? А предоставянето на ваксината безплатно ли ще е – транспортните разходи така да се каже, защото тя ще минава през посредник? Ако пък се окаже, че сме тръгнали по течението само защото е европейското течение, но всъщност първоначално правилно не сме искали да скачаме във водата, тогава какво?

Едно е ясно – без Бойко Методиев Борисов медиите наистина ще са гладни!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 47362

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече