За локдауна: Социалната министърка ошашава родители и работещи – сменя и допълва мерки в движение

- Advertisement -

И двете социални мерки, рекламирани в края на миналата седмица заедно с новите ограничения, се доизкусуряват в крачка. Тази вечер социалният министър Деница Сачева е дописала заповедта, с която в петък определи кръга на икономическите дейности, които имат право на компенсации от 24 лева на ден за неплатен отпуск заради въведени ограничения.

По-рано бяха направени уточнения и в другата помощ – 610 лв. за родители на деца до 14 г. в принудителен неплатен отпуск.

Кой има право на 24 лв. компенсация?

Работодателите, които са преустановили дейност от 29 октомври 2020 г., може да поискат средства за служителите си за до 60 дни, посочват от министерството. Такива са собствениците на барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, на езикови и образователни центрове, на други обучителни центрове и школи, както и на фирми, които организират конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Към тях сега се добавят и професионалните колежи.

С промените в заповедта на министъра са включени пуснатите в неплатен отпуск след 27 ноември 2020 г. служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, перални, шивашки ателиета и химическо чистене, намиращи се на територията на търговски центрове, включително тип МОЛ. Като допустими за подпомагане още в петък бяха обявени и останалите търговски обекти в моловете с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, които ще работят.

За компенсации може да кандидатства и персоналът на частните детски градини и ясли, кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Право имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, работещите в музеи, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж, напомнят от министерството.

Кой има право на 610 лв. за родители на деца до 14 г.?

Днес министерството направи и още едно уточнение, което само вся ново объркване сред хората. По отношение на месечната помощ от 610 лв. за родители на деца до 14 г., ведомството поясни, че „хората в неплатен отпуск, които не са имали възможност да ползват останалия си платен годишен отпуск, може да се възползват от месечната целева помощ. За целта трябва да имат бележка от работодател, че са в неплатен отпуск и не са успели да ползват правото си на платен“. Не е ясно какво се има предвид под „не са успели да ползват правото си на платен отпуск“, тъй като обикновено човек се принуждава да ползва неплатен отпуск, когато са изчерпани всички други възможности.

От МТСП посочиха и че хората с деца в частни детски градини и училища или в индивидуална форма на обучение също могат да се възползват от помощта. Тя обаче не е допустима за жени в майчинство, тъй като през първата година те получават обезщетение от НОИ, а през втората година ползват отпуск за отглеждане на дете до 2 г. В същото време, ако вторият родител е в неплатен отпуск заради затворен бизнес, той може да поиска от работодателя си и да бъде включен за компенсация в размер до 24 лв. по мярката „Запази ме“ на Агенцията по заетостта, съветват от министерството.

Служебни бележки

Доста бележки трябва да съберат родителите, за да кандидатстват за подкрепа за гледане на дете до 14 г. Освен служебна бележка за доходите, те трябва да приложат и служебна бележка от работодателя, че са в неплатен отпуск. Освен това обаче трябва да приложат и уведомление от детска градина или училище за обучението от разстояние. Не е ясно защо е необходимо такова уведомление, след като Агенцията за социално подпомагане може да се осведоми за затворените детски и учебни заведения от всяка община, РЗИ или РУО. Последният въпрос беше задаван многократно в почивните дни, поради което в неделя агенцията великодушно обяви, че за тези, които не са получили уведомление, ще се прави служебна проверка в съответната община дали детето е записано в тези институции. Това обаче може да се въведе за всички кандидатстващи, особено за тези, които искат подкрепа за локдауна, тъй като е пределно ясно, че от 30 ноември до 21 декември няма как да има работещи училища, а детски градини се отварят единствено за лекарите на първа линия.

Прегледана: 48188

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече