Covid-кризата удари шофьорските курсове – как за вземеш книжка, като няма изпит при БЧК?

- Advertisement -

Курсовете за първа помощ към БЧК се отлагат заради пандемията. Съответно въпросът как да си вземеш изкарана шофьорска книжка, тъй като това знанието за долекарска помощ, виси със страшна сила. И изглежда няма как това да стане. Разминаването е огромно, като тръгнем оттам, че казваме, че сме пазарна икономика, а не сме, коментира Красимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България.

Според него, държавата създава монопол с изискването само БЧК да предлага курсове за долекарска помощ.

Пред БНТ Георгиев предупреди, че от бранша ще търсят правителството за алтернатива и ако не се реши въпросът, ще се стигне до съд. Той припомни, че преди години обучението за долекарската помощ ставало в рамките на курсовете. Георгиев де факто обвини БЧК, че получава огромни пари.

„Получаването на шофьорска книжка става като в Игрите на волята – става страшно”, коментира той.

Изпитвам огромно уважение към БЧК, но курсът за долекарска помощ трябва да е към шофьорските курсове, поясни Георгиев. Д-р Надежда Тодоровска от БЧК обаче контрира, че международният сертификат за долекарска помощ е много важен и попита как се прави присъствено обучение, като има заповед на здравния министър. Възможно е да има конкуренция, но нека стигнат нивото на БЧК – монопол в България няма“, подчерта Тодоровска.

Ако БЧК може да предостви по-добър кабинет, отколкото виждат българските граждани, ще се съглася, отвърна Георгиев, според който в началото от БЧК ползвали лекарски кабинети на автошколите.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 48568

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече