Красимир Кънев, БХК: Няма външен контрол върху психиатричните болници и социалните домове

- Advertisement -

Докладът на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа е шокиращ и показва влошаване на ситуацията. Една от причините е драстичното понижаване на статута на социалните работници и на лекарите психиатри. От 2014 година психиатричните болници и социалните домове функционират при една пълна непрозрачност… Това публично изявление на Комитета е заклеймяване и създава стигма върху страната ни“.

Това коментира пред БНР Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет. 

По думите му също шокиращо е, че по темата няма реакция от Министерството на здравеопазването: 

Ние не знаем какво мисли МЗ по въпроса за констатираните нередности в психиатричните болници. Това министерство е една черна дупка. От 2014 година, откакто министър Петър Москов отказа да подпише споразумението с нашата организация за наблюдение, сме писали до всеки следващ министър с молба да го сключим отново. Получавали сме или мълчание, или отказ“. 

В предаването „Преди всички“ Кънев подчерта: 

„Българското правителство има една цел и тя е да избегне публични изявления на БХК… Хвърлят прах в очите на Комитета и да кажат, че закриват три институции. Никой от Комитета не си прави илюзии, че проблемите са само в тези институции“. 

Източник: БНР

Прегледана: 48317

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече