В името на правдата: Семейството на убит данъчен осъди НАП за близо 370 хил. лв

- Advertisement -

Според САС и досега за покушението няма привлечен обвинеям

Националната агенция за приходите (НАП) трябва да плати 369 хил. лв. с лихвите на вдовицата и двете деца на убития преди близо 3 години данъчен шеф Иво Стаменов. Това следва от три решения на Софийския апелативен съд, с които „Сега“ се запозна. Съпругата и големият син на убития получават по 113 хил. лв. за болките и страданията, които загубата им е причинила. На малкият син са присъдени 143 хил. лв. Съдът признава изцяло исковете на семейството. Първоначално те са за общо 390 хил. лв., но в последствие са намалени с общо 21 хил. лв. заради изплащане на застраховка „Живот“.

НАП е осъдена да плати и по над 8500 такси и разноски по всяко от трите дела.

Тримата съдят НАП, тъй като смъртта на Стаменов е приета за трудова злополука. И трите дела са разгледани от апелативните съдии Диана Коледжикова, Камелия Първанова и Димитър Мирчев, като всеки е бил докладчик по едно от тях. НАП оспорва и трите иска и по размер и по основание. Оспорва и претенциите за лихви. Магистратите обаче напълно отвхвърлят доводите на приходната агенция.

На 27 юли съдия Коледжикова присъжда 113 хил. лв. на големия син на Стаменов, който е само на 17 години, когато губи баща си. В решението са цитирани показанията на майка му, че Стаменов е бил грижовен баща и отдаден на семейството си, че е имал дълбока връзка със сина си. Затова и момчето тежко преживяло смъртта на баща си и опитвало да замени бащата за малкия си брат.

Решението за по-малкото дете излиза през октомври. То е на доклад на съдията Мирчев. По това дело съдът е разпитал семейна приятелка. Тя разказва, че когато Стаменов е убит, момченчето е на 2 години. То било желано и очаквано дете, много привързано към баща си. Детето станало неспокойно, непрекъснато питало за баща си, случвало се е да се припознава на улицата в друг мъж, който прилича на загиналия. Детето питало кога той ще си дойде от дългата командировка, защо не го взема от градината. Тъй като майка му му обяснила, че баща му свети на небето като звездичка, той си събирал парички, за да си купи ракета да отлети в космоса и да отиде при баща си.

Съдът приема, че злощастното събитие се е отразило изключително зле на детето. „Фигурата на бащата е особено важна за момченцата, тъй като обичайно и при добри и близки отношения между баща и син, каквито е имало в случая, бащите са модел за поведение за своите наследници в различни отношения“, пише в съдебното решение.

Така звучи и съдебният акт на апелативния съд, с който на вдовицата на Стаменов на 21 юли са присъдени 113 хил. лв. В иска си тя разказва, че със съпруга ѝ са били близки още като студенти, обичали се и били женени 19 години. Сега чувства болка и се страхува за бъдещето. Свидетелка разказва пред съда, че Стаменов и жена му са били прекрасно и хармонично семейство. Затова и съпругата се буквално се сринала след станалото.

В съдебните решения се обяснява, че администрацията дължи обезщетение за смърт при трудова злополука, независимо от това дали има вина за настъпването ѝ. А трудова злополука е всяко увреждане на здравето, станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието.

Престъпление без наказание

43-годишният Стаменов бе показно прострелян в центъра на София на 19 декември 2017 г. и почина на 12 януари 2018 г. Той бе прострелян в движение в личното си БМВ X3, докато отива на работа. Стаменов беше началник отдел „Оперативни дейности“ в дирекция „Фискален контрол“ на Централното управление на НАП. Смъртта му е официално призната за трудова злополука.

След покушението Сотир Цацаров, който тогава бе главен прокурор, обясни, че разследващите работят по всички възможни версии. Една от основните е работата на простреляния. В съдебните решения на апелативния съд се цитира номерът на преписката по делото за убийство. „За въведения номер не е намерен резултат“, се казва в електронния регистър на прокурорските преписки.

Според САС и досега за покушението няма привлечен обвинеям. През юли 2108 г. спецпрокуратурата гръмко обяви, че е разкрила група за мокри поръчки, свързана и с убийството на данъчния. След това обаче групата се оказа за рекет – ръководена от Борис Аврамов, брат на депутата от ДПС Димитър Аврамов, който доскоро беше от ГЕРБ, и бе обвинена само за три изнудвания със заплахи. 

Автор: Доротея Дачкова

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 49431

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече