Шефът на БЛС настоя политици да се ваксинират първи и да дадат пример на обществото

- Advertisement -

Личният пример е много важен, особено ако е от хора, които са уважавани и авторитетни. Бих се съгласил, че политици и известни личности трябва да дадат пример – особено хора, на които се доверяваме да ни управляват. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Иван Маджаров, снимка: БНР

По думите му, и СЗО отдавна сочи липсата на ваксинации като основна заплаха за човечеството, наред с теми като заболяванията от мръсния въздух. „Ако почнем да се съмняваме във всяко постижение на науката, накъде отиваме“, попита той.

Ще се ваксинирам, даже с нетърпение чакам да се случи това, защото малко много ми идва непрекъснатите месеци на изолация, подчерта Маджаров пред Нова телевизия. Според него, това е разумният начин за всеки над 50-годишна възраст. На въпрос дали ще се справим с логистиката, след като има ваксини, които трябва да се съхраняват при екстремни минусови температури, д-р Маджаров посочи точно това като голям проблем и много трудна задача като организация. Вероятно трябва на точно определени места и при точно определена организация да се случва – защото ще заговорим и за сертификат дали си ваксиниран, поясни председателят на БЛС.

Попитан дали ще е задължително условие да си ваксиниран, за да извършваш много ежедневни дейности, Маджаров коментира, че „отговорите вероятно ще дойдат малко по-късно“. Със сигурност много държави ще предпочетат безопасността на обществото пред удобството на отделния индивид. Ще съобщаваме за всички странични ефекти от тези ваксини, обеща пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. Той е убеден, че има все повече българи, които са мотивирани да спазват мерките.

Председателят на БЛС за пореден път изрази недоволство от НЗОК, като даде пример – колко договори между Касата и поликлиниките са сключени за ковид зони? Аз съм председател на Лекарския съюз и не знам защо, заяви д-р Маджаров. По думите му, НЗОК има осигурени пари за обявени мерки, но не действа адекватно, за да претворява мерките в реалност. „Не мога да разбера какво се случва там – дали е слабост или не, но ние в кабинета на министъра сме свършвали разговорите за 15-20 минути“, обясни д-р Маджаров. Той напомни, че министърът не може да заповядва на НЗОК, Националният оперативен щаб – също.

„Затова искаме да разговаряме с премиера, да види как изглежда отстрани“, продължи председателят на БЛС, който уточни, че лекарите искат да разберат дали говорим за контролиран хаос. Той напомни, че всякакви хора ходят при Борисов, включително такива, които „объркаха обществото“ с тезите си, явно визирайки доц. Атанас Мангъров.

Засега среща между лекарите и Борисов няма да има. Електронното направление действа. Невъзможно е там, където не е интегриран софтуерът, каза още Маджаров. Той увери, че „само след 20-тина дни”, електронната рецепта ще влезе в употреба, оставало съвсем малко. Д-р Маджаров коментира и снимките, които циркулират от два-три дни във Facebook, показващи струпвания на хора при големи магазини – по думите му този, който нарушава, го прави защото не е имало кой да го санкционира.

Той прояви разбиране в тази ситуация за собственици на заведения, които сега са затворени, а са направили всичко възможно за спазване на мерките за неразпространение на заразата.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 46972

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече