Марешки поясни: Радев е самонадеян и затова избърза с датата за изборите

- Advertisement -

Насрочването на дата на парламентарните избори е задължение на президента. Все пак би било добре, преди да издаде указа, той да направи консултации със специалисти. Това мнение изрази пред „Флагман“ лидерът на партия НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

 Днес  Радев обяви, че ще насрочи парламентарните избори за 28 март. След това лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който също е зам.-председател на парламента, обяви: „Правомощията на 44-то народно събрание приключват на 26 март следващата година. Според чл. 64 от Конституцията на Република България, нови избори за Народно събрание се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на правомощията на предишното. Така че варианти за дати има много. Според нас от „Воля“, най-добре е вотът да е на 23 май.“ Марешки се аргументира с топлото време през май и вероятността пандемията от ковид тогава да е поотминала.

Наскоро предишният държавен глава Росен Плевнелиев обясни, че винаги е съгласувал решенията си за насрочване на избори с политическите сили.

„Не, моето мнение е друго“, коментира от своя страна Валери Симеонов. „Всичко се върти около ковид-пандемията. За съжаление, никой не може да каже как ще се развие тя. Според мен, преди да се произнесе, президентът задължително трябва да направи консултации с Националния оперативен щаб и със специалистите по математическо моделиране. Можеше да се направи и една консултация с международен екип, защото това е сериозен въпрос. Става въпрос за избори. Това не е насрочване на пролетния панаир или коледния базар от Фандъкова.“

Според Симеонов, президентът следва да се консултира и с някои от по-потърпевшите от пандемията държави.

На въпрос би ли посъветвал Радев да не избързва с указа си за датата на изборите, лидерът на НФСБ отговори: „Естествено, да. Няма смисъл, преди да се направят сериозни консултации и преди да се прогнозира развитието на пандемията на база натрупаните данни за България и на база международния опит.“

„Иначе изглежда самонадеяно – като повечето му постъпки. Надали ще се вслуша, защото той е самонадеян човек“, заключи Валери Симеонов за президента.

Източник: „Флагман“

Прегледана: 47029

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече