Крачка назад: БСП и Радев се разминаха по въпроса за датата на парламентарните избори

- Advertisement -

БСП се размина с президента Румен Радев по въпроса кога да се проведат парламентарните избори. В обтекаемата и витиевата позиция, с която „тупат топката“, от левицата обявиха днес, че за тях „всяка дата в законно определения срок е приемлива“.

Самият Радев преди ден пък фиксира 28 март, и обяви, че най-вероятно ще насрочи вота за тогава и даде ясно да се разбере, че няма да го отлага, въпреки все по-силния натиск от страна на управляващите в тази посока заради кризата с коронавируса.

По конституция изборите за Народно събрание може да бъдат отлагани до 2 месеца, което е до края на май. Те се насрочват с указ на държавния глава 60 дни преди провеждането им, а процедурата се координира между отделните институции.

Определяне на дата за избори е конституционно правомощие на президента. За четири години никога не сме се намесвали в решенията на президентската институция“, се казва още в позицията на тясното ръководство на БСП.

В същото време социалистите настояват издаването на указа да е „съобразен с епидемичната обстановка“, което няма как реално да се случи, тъй като за 60 дни ситуацията може съвсем да се промени.

ПОЛИТИЧЕСКИ ИНАТ

Подобна позиция застъпи и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. „Право на президента е да издаде указ за насрочване на парламентарните избори. Това обаче не трябва да става без обстановката да бъде преценена правилно. Не трябва да има политически инат, а всичко да е сметнато и да бъде в полза на народа. Вероятно целта на президента Радев е само твърдите ядра да отидат на избори“, заяви Марешки пред Нова тв.

Според него избори в края на март означават предизборна кампания през февруари и март, които не са месеци, когато хората биха участвали активно. „В този период е много студено и никой няма да си направи труда да излезе и да подаде гласа си. Това неминуемо ще доведе до много ниска избирателна активност. Примери за това могат да бъдат дадени и от съседна Румъния“, аргументира се той.

По мнението му в изборния процес са ангажирани между 60 и 70 хиляди души. „Представете си едни секции, които трудно се отопляват и не могат да се проветряват. Ако това се случи през май – прозорците могат да бъдат отворени и да не се предизвика бум на заразените“, смята Марешки.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 46308

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече