ГЕРБ предложи да се отложи националното преброяване заради пандемията

- Advertisement -

Според практиката в ЕС, преброяване на населението и жилищата се провежда веднъж на 10 г., поседното преброяване у нас бе през 2010 г

Двама депутати от ГЕРБ – Александър Ненков и Александър Иванов, внесоха поправка в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд, в която е записано, че Министерският съвет може да промени датите за начало и край на преброяването при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. В момента датите за начало и край на преброяването са фиксирани още със закона от 2018 г. – от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

В мотивите на вносителите е записано, че съществува опасност за гражданите и преброителите, които посещават жилищата по време на преброяването. Ненков и Иванов смятат, че развитието на епидемията в зимните месеци не може да се предвиди. 

Според практиката в ЕС, преброяване на населението и жилищата се провежда веднъж на 10 г., поседното преброяване у нас бе през 2010 г. 

Още в края на ноември 20 678 кандидати за преброители и 5 619 желаещи да бъдат контрольори подадоха документи в общините. Кандидатите за преброители и контрольори по време на Преброяване 2021 вече са почти толкова, колкото предварителните разчети. Според началните изчисления необходимият брой бе съответно 23 082 и 5 946. В повече от половината общини (150 на брой) дори са набрани повече от необходимия брой преброители. 

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 45078

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече