Съдът най-после видя какво става в затворите: Нареди да се сменят чаршафите веднъж седмично

- Advertisement -

Задържан в ареста обвиняем да получи индивидуален комплект прибори и съдове за хранене, както и смяна на чаршафите поне веднъж седмично. Това разпорежда Административният съд в Пловдив на началника на Областната служба „Изпълнение на наказанията“, която е към Министерството на правосъдието.

Оказва се, че в ареста, въпреки пандемията, задържаните трябва да споделят еднократни прибори, при това не достатъчни на брой, защото администрацията на правосъдното министерство смята, че няма законово основание да ги снабди с прибори за хранене.

Казусът стига до съда, тъй като М.В.С. обжалва действията на началника на Сектор „Арести“ в Пловдив, с които е нарушена законовата забрана осъдените и задържаните да бъдат подлагани на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отношение.

М.С. е задържан в ареста в Пловдив на 13 март 2020 г. по досъдебно производство, водено от районната прокуратура в града. В жалбата си той твърди, че на 16, 17 и 18  март е поискал лист и химикал, за да си напише молба за запознаване с материалите по разследването, преди мярката му за неотклонение да се гледа в съда. Охраната обаче му отказва. „Дори на 20 март казах на командира на отделение, който минава всеки делничен ден, че изпускам срок, който гоня, той също ми отказа. Аз му казах, че ще заведа дело за това, а той ми отвърна – ако искаш и в Страсбург заведи дело“, пише в жалбата. М.С. 

Човекът разказва още, че в ареста няма прибори „и бяхме принудени трима задържани да се храним с ръце“. След седмица молби им дали 2 пластмасови лъжици за еднократна употреба за трима души и им наредили да си ги пазят. „Аз отстъпих и двете лъжички на други задържани, но продължих да се храня с ръце, защото дори нямаше с какво да ги мием тези лъжички, а аз се тревожа, да не прихванем нещо от някой“, пише още задържаният. 

След няколко дни арестантите са преместени в друга килия, пак тримата заедно. Там е мръсно, а леглата и столовете – потрошени. Мъжете попитали постовия дали не може да бъдат преместени, а той отговорил: „Абсурд“! Отказано им е да поучат и кофа, метла и лопата, за да почистят килията си. М.С. намерил парче ламарина на пода и започнал да се самонаранява. Един от съкилийниците му заблъскал по вратата и повикал охраната. Тръгнали да го извеждат от килията, като го удряли по гърба с палки и казали на съкилийника – „Ако се реже пак, не чукай. Нека се реже“. Докторът по го напсувал. „Аз го попитах защо ме псува. А той ми отвърна – сега в кабинета ще разбереш“. В крайна сметка В.М.С. е превързан и върнат в килията.

Той се оплаква и че приятелката му, която дошла на свиждане, не била пусната да го види.

Охраната свидетелства, че тримата арестанти са държани 14 дни в първоначалната килия, докато мине карантината им. Всеки арестант има дюшек, две одеяла и възглавница и всеки получава 2 чаршафа и калъфка срещу разписка. Всяка неделя задържаните получават дезинфектант, за да почистят, а заради пандемията килиите са дезинфекцирани по два пъти на ден. По наредба „администрацията на ареста няма задължение да предоставя прибори за хранене на задържаните лица. Въпреки това, на задържаните лица се осигуряват пластмасови прибори за еднократна употреба. Задържаните ползват и лични прибори за хранене, получават веднъж месечно безвъзмездно сапун тоалетна хартия“, разказва служителят. И допълва, че втората килия, в която е настанен М.С. е била ремонтирана след оплакванията му.

Съдът приема, че жалбата в частта за липсата на лист и химикал е неоснователна, тъй като за администрацията няма нормативно задължение да осигурява средства за писане. Според съда няма и доказателства, че свиждането с приятелката му е било осуетено.

Но магистратите отсъждат, че администрацията е длъжна да осигури необходимите условия за хранене – индивидуален комплект прибори и съдове. Освен това по закон лишение от свобода трябва да имат условия за поддържане на лична хигиена, както и постелъчното им бельо трябва да се сменя поне веднъж седмично. Затова и жалбата на М.С. е уважена по тези два пункта.

ПРОМЕНИ

Жалбите на затворниците срещу режима, при който изтърпяват присъдите си, както и наказанията им, наложени от охранителите, вече няма да стигат до Върховния административен съд (ВАС). По тях ще се произнасят само местните административни съдилища. Тези промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, бяха обнародвани в петък. Като втора инстанция ще се произнася пак местния административен съд, само че в тричленен състав.

ГРОБИЩЕТО НЕ Е СЪД

Миналата седмица правосъдният министър Десислава Ахладова нареди проверка по случай, на който гласност даде съдия Мирослава Тодорова с отворено писмо. Става дума за задържан, на когото съдът е разрешил да присъства на погребението на майка си, починала от коронавирус. В отговор обаче от главните дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ към МП тълкували закона и стигнали до извод, че тяхната работа е само да конвоират задържани само до съдебни сгради. Тъй като гробището не е съд, те отказали да изпълнят съдебното разпореждане.

Автор: Доротея Дачкова

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 44911

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече