Парламентът удари „нелегалните таксита“: До 5 години затвор за нерегламентиран превоз на пътници

- Advertisement -

Парламентът одобри нови разпоредби, целящи противодействието на ширещия се в страната нерегламентиран превоз на пътници, но без да засягат т. нар. споделено пътуване.

Новите текстове в Наказателния кодекс, върху които президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно обсъждане, са били презирани от управляващите в транспортната комисия в парламента, а в зала получиха и подкрепата на опозицията, предаде репортер на БГНЕС.

Искам да благодаря, защото се вслушахте в нашите критики“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Георги Свиленски, според когото усъвършенстваните текстове вече няма да водят до объркване дали нерегламентирания превоз административно нарушение или инкриминирано деяние. „Ще подкрепим тези текстове, но с ясното съзнание, че те нямат да решат проблемите с нерегламентираните превози, ако имаме корумпирано правителство“, допълни още Свиленски, който настоя отговорните институции да противодействат още по категорични на това нарушение.

Снимка: DarikNews

Промяната вече предвижда всеки, който по занятие и без лиценз извършва обществен превоз на пътници, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години, а превозното средство, послужило за извършването на деянието, да се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е. Ако нарушението е извършено едновременно от две или повече лица, или пък за него са използвани подправени документи, наказанието скача от 2 до 5 години и отново конфискация на автомобила.

За да ограничат нерегламентирания превоз от споделеното пътуване, депутатите ясно разписаха, че за нарушение ще се считат само случаите, когато има „заплащане и икономическа облага“.

Прецизирахме и изчистихме текста“, категорична бе Иглика Събева от ГЕРБ, която е сред вносителите на поправката.

С промените законодателният орган отговори и на настояванията от страна на автобусни и таксиметрови превозвачи, които излязоха на протест с искане държавата да противодейства на нерегламентирания превоз на пътници.

Източник: БГНЕС

Прегледана: 46677

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече