Д-р Севдалин Куцаров: Има полза от локдауна, но нанася сериозни щети на икономиката

- Advertisement -

Затварянето е част от инструментариума за управление на една такава здравна криза. Целта на този локдаун е да бъдат ограничени контактите на хората. Естествено, че има ползи по отношение на здравната система, както и влияние по отношение на броя на заразените.

Това заяви в ефира на предаването „Студио Actualno“ кардиохирургът д-р Севдалин Куцаров, член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България, отговарящ за сектор „Здравеопазване“.

Той коментира мерките на държавата срещу разпространението на коронавируса, като поясни обаче, че затварянето нанася сериозни щети на икономиката.

По време на тази здравна криза изкристализираха може би всички проблеми на системата. Всички знаем, че тя е нереформирана и през годините се решаваха проблеми на парче. Много пъти през годините се даваха обещания за намиране на повече и повече пари. Но сега се видя, че това не става“, изрази мнение д-р Куцаров. Той заяви, че сега се вижда как няма специалисти, които да лекуват пациентите с COVID-19. Д-р Севдалин Куцаров обърна внимание, че информацията по отношение на ваксините срещу COVID-19 към момента е оскъдна.

„Това, което прави ваксината, е да създаде имунитет. Доколко прекаралите заболяването имат траен имунитет, все още е спорно. Това дали сте прекарали COVID-19, не означава, че ще има следи по отношение на антителата. Ето защо основният въпрос е кои подлежат на ваксинация“, отбеляза кардиологът.

 „За нас лекарите е важно не само да се получи, а колко траен ще е този имунитет. Очакваме отговори на всички тези хипотези и въпроси„, каза д-р Куцаров. Той уточни, че по отношение на лекарство с активна съставка „Ивермектин“, се работи по протокол и е от особено значение в коя фаза на заболяването медикаментът се използва. Д-р Куцаров обаче изрично предупреди, че лекарите са тези, които знаят точно в кои ситуации се прилага „Ивермектин“.

Прегледана: 45073

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече