Болен здрав носи: Семейства използват измамни профили, чрез които получават дарения и се издържат, без да работят

- Advertisement -

Пандемията остави много хора без работа. Хора в нужда. Доброто обаче намери път към тях в лицето на много фондации и групи от социалните мрежи. Те обединиха усилия, помогнаха и продължават да помагат на нуждаещи се. В тежката ситуация обаче се намериха и такива, които да злоупотребяват с добротата на дарителите. Както стана и в следващата история. Репортерът на NOVA Тина Ивайлова разказва за едно семейство, което живее на гърба на дарения цели три години и особено активно мами в тежките дни на пандемията.

Семейството на Магдалена Русанова – съпругът ѝ и петте им деца живеят изцяло от дарения от дълго време. Досега. Преди дни, от две фондации – „За хора с големи сърца“ и „Подай ръка“, както и от групата във Facebook -„Майки в беда“ разбират, че помагат на многочленното семейство с едни и същи неща.

Версията на нуждаещите във всичките им близо 30 профила в социалната мрежа е една и съща.

„Къщата е изгоряла, майката е със сгънат бял дроб, но гримовете са много важни за Мимито. Всичко опира до стоки, които могат да бъдат съвсем спокойно разпродадени. Значи реално техният интерес е в неща които са малки луксозни и могат да бъдат продадени експедитивно. Друго не ги интересува. Лаптопи, телефони, преса за коса, сешоар или прахосмукачка – това са вещи, които на тях са им от крайна нужда“, разказа Джулия Стоянова от „Майки в беда“.

Става ясно, че една от дъщерите на Магдалена – Румяна се представя в социалната мрежа като Мимито Иванова. „За съжаление, в началото не вярвах, че хора ще злоупотребяват с храна. Отделно лошото е, че покрай тези хора, които злоупотребяват някои наистина нуждаещи се губят това нещо. И като се разочарова един човек, той спира да помага”, обясни Милан Иванов от „Хора с големи сърца“.

„Използват често децата си. Създават фалшиви техни профили с техните имена. Близо година вече тя и всички нейни близки се свързват с нашата организация. Пишат ни абсолютно всеки ден с различни молби за помощ от храна, плащане на сметки за ток, до гримове, дрехи и кафемашини, като 90% от нещата, които те казват са лъжа“, казва Радостин Георгиев от „Подай ръка“.

„Постоянно дават различни адреси, постоянно казват, че нещо се е случило. Дали е изгоряла къща, дали майката е болна, има проблем с дроба, после има проблем с крака. Не може да става, не може да ходи. Всеки път е нещо различно“, допълва той.

Крайно нуждаещи ли са семейството на Магдалена и откога мамят – отговорите на тези въпроси, потърси и екип на NOVA. Отидохме в няколко села в различни краища на страната ни. Първо – в село Червена. Там хората от екипа ни разбраха, че къщата на Магдалена е горяла. Уверихме се и ние. Доказват го и кадрите ни. Пред камерата ни съседите на Магдалена споделиха, че те от години живеят като „паразити“ – трупали дългове и крадяли.

В сливенското село Загорци екип на NOVA намира Магдалена с децата ѝ в къща, която тя твърди че им е дадена от работодател на мъжа й. Оказва се, че там има и две стаи, пълни с чисто нови дрехи и техника. В същото време обаче семейството очаква нови пратки и пуска нови съобщения, че имат нужда.

За съжаление, случаите на подобен вид злоупотреби са много, споделят дарителите. Магдалена и децата ѝ обещават повече да не лъжат. И спазват обещанието само два дни.

Те отново са засечени в социалната мрежа да търсят помощ. Злоупотребяват, а в същото време има други хора, които наистина се нуждаят. Като семейството на Петър. Преди три дни къщата му в село Българене изгоря и той, съпругата му и двете им деца останаха на улицата. Кметът на селото вече е започнал кампания за набиране на най-важно – строителни материали, с които да се ремонтира опожарената къща. Предстои разкриването на дарителска сметка.

Ето и видео по темата: https://www.vbox7.com/play:5df4a5477f

Източник: Нова телевизия

Прегледана: 47091

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече