Цветан Цветанов: Свободата и народната памет не могат да слугуват на зависимости

- Advertisement -

„Два месеца преди края на този парламент не е сериозно и национално отговорно без публичен дебат да се тръгва тихомълком към подмяна на Комисията по досиетата – противно на политическия консенсус, постигнат при приемането на закона за досиетата през 2006 г. и при избора на втори мандат на Комисията през 2012 г. „, написа в социалната мрежа Facebook председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов.

„Не стихват напъните на властта да контролира и затруднява работата на Комисията по досиетата. Правят го в обстановка като настоящата – по време на пандемия, преди избори и след поредното протестно избухване на гражданското общество. Законодателните идеи и намерения на ГЕРБ и ВМРО, без политически консенсус, оставят усещането за тежки зависимости от среди, свързани с ДС.

По-важното е, че идеите и намеренията на управляващите ни връщат десетилетия назад, защото достъпните архиви на ДС са един от малкото останали видими белези на демокрация у нас“, пише Цветанов .

„Имах честта да бъда част от процеса и да работя с всичките си сили за неговото ускоряване, така че не ми е безразлично, дали Комисията ще продължи да функционира свободно и демократично или ще обслужва нечии зависимости…

Не можем да продължим напред, без да се „сдобрим“ с миналото и да оставим честна оценка на идващите след нас. Свободата и народната памет не могат да слугуват на зависимости„, категоричен е Цветан Цветанов.

Прегледана: 46679

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече