Митрополит Антоний: Кръстът, който понякога ни се струва тежък – не е непосилен

- Advertisement -

„Тази пандемия ни научи на много неща. Научи ни да вярваме и да се уповаваме на Бога, защото той допуска изпитания в света, но Бог дава и сили да понесем тези изпитания. И като вярващи християни – да знаем, че Бог не ни дава повече, отколкото може да носим. Кръстът, който понякога ни се струва тежък – не е непосилен“, каза Западно и Средноевропейският митрополит Антоний в студиото на „Денят ON AIR.

Според него всичко е въпрос на мобилизация, вяра и воля към Бога.

„Всички, сядайки на трапезата, трябва да извадим от съкровищницата на сърцата си дарове, добродетели и вяра. Няма значение колко броя са ястията, защото като че ли се фиксираме върху вещественото, но забравяме за повода, за който сме се събрали. Центърът на трапезата е рождението на Исус Христос“, допълни митрополит Антоний пред Bulgaria ON AIR.

Той призова утре да се отправим към храма, за да участваме в литургията.

„Бъдни вечер и Рождество Христово не е трапеза. То е един радостен момент на нашата вяра и очаквания на хилядолетното човечество. Всекидневно ние предаваме Христос, всекидневно ние го забравяме“, категоричен е Антоний и посочи, че в болката си – много хора обвиняват Бог.

„Вместо хората да влагат толкова много енергия в гняв и обвинения, търсейки вината извън себе си, те трябва да се съсредоточат да се молят за душата на този, който не е сред нас, защото не могат да го върнат. От страха изпадаме в отчаяние и маловерие. Депресията е в основата на това човек да се предаде“, допълни митрополитът.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 44403

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече