Covid-19 промени света, но роди и 50 нови мултимилионери в здравния сектор

- Advertisement -

Една година след като светът бе обхванат от пандемията COVID-19, която паралита от коронавируса вече започват да се виждат. Докато много сектори все още се опитват да се удържат на повърхността, много фирми и фармацевтични компании, фокусирали работата си върху вируса, получават плодовете от усилията си.

Биотехнологичните лаборатории, фармацевтичните компании и производителите на медицински изделия и екипировка, забогатяха през тази година от нарастващото търсене на здравни продукти в борбата с коронавируса. В ЕС, САЩ, Великобритания, Канада и други държави вече започнаха да ваксинират своето население срещу Covid-19 с ваксините, разработени от Pfizer-BioNTech и Moderna, които пък отбелязаха огромен скок в стойността си от януари насам.

Според изчисления на списание „Форбс“, през 2020 г. са добавени общо 50 нови милиардери в здравния сектор. Сред тях са изпълнителните директори на фирмите, създали първите успешни ваксини – Угур Шахин, изпълнителен директор на германската компания BioNTech, и Стефан Бансел, шеф на Moderna.

„Не става въпрос само за ваксини – компаниите, разработващи лечение с антитела и лекарства, които да помогнат на лекарите да се борят с вируса, също са се възползвали от лудостта на пазара“, отбелязва списанието.

Угур Шахин

Германският лекар от турски произход, практически неизвестен в началото на годината, създаде BioNTech през 2008 г. със съпругата си Йозлем Тюреси. От януари акциите на компанията са нараснали със 160% благодарение на ваксината, разработена съвместно с Pfizer.

Сега компанията струва 4,2 милиарда долара, а съоснователят – издигнат като нов милиардер от Forbes – притежава около 17% от акциите.

Стефан Бансел

Стефан Бансел

Главният изпълнителен директор на Moderna притежава около 6% от американската биотехнологична компания, която също е разработила ваксина срещу Covid-19.

Бансел стана мултимилионер през март, след като продаде повече от милион от акциите си (преди това той притежаваше 9% от компанията), чиято стойност се е увеличила с повече от 550% от началото на годината. Сега, според Forbes, французинът “струва“ 4,1 милиарда долара

Юан Липинг

В „топ 3“ е Юан Липинг, който притежава 24% от основния производител на ваксини в Китай: Shenzhen Kangtai Biological Products. Kangtai – китайският производител на ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, регистрира скок с 90% на акциите си от началото на 2020 г., като нетната стойност на Юан Липинг е 4,1 млрд. долара, според „Форбс“.

В топ 20 на милиардерите в медицината за 2020 г. на „Форбс“ има 10 китайци, както и още двама американци от „Модерна“ – Тимъти Спрингър и Робърт Лангър.

В класацията на Forbes с имената на 50 души в сектора, станали милионери през тази 2020 г., са бизнесмени, които имат отношение както към ваксините, така и с производството на медицинското оборудване за борба с коронавируса, разпространението на лекарства, маски или необходимите продукти в болниците, наред с други медицински услуги и продукти, за професионалистите и за населението.

Превод и редакция: DarikNews

Прегледана: 42862

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече