Българите масово надценяват финансовата си грамотност

- Advertisement -

Нивото на базови финансови познания на българите остава ниско (58%), като по-малко от половината от хората (47%) са покрили базовия минимум от верни отговори. При самооценката на собствените финансови познания, 48% от анкетираните са определили нивото си като средно, а 10% като високо.

Това е записано в Националната стратегия за повишаване на финансовата грамотност в България. По стратегическия документ в момента тече обществено обсъждане.

„Данните от проучването потвърждават тенденцията (която е валидна за много други страни) от предишни проучвания за надценяване на собствените познания, което носи рискове и е предпоставка за грешни финансови решения“, посочват авторите на стратегията.

Оказва се, че българите се справят сравнително добре с краткосрочното управление и контрола върху финансите си. Но заедно с това в по-малка степен от другите страни от региона планират дългосрочно – за финансирането на пенсионния си период основно разчитат на държавата (78,6%). Значителна част от хората спестяват (77.6% при средно за региона 67%), като спестяванията се държат основно в наличност или в банков депозит.

Сериозни различия във финансовата грамотност са отчетени между отделните социални групи. С най-нисък общ резултат за ниво на финансова грамотност са младите хора – 53% спрямо 61% за хората на възраст 30-60 г. и 57% за хората над 60 г. Още по-сериозно е различието по оста „работещи-безработни“, където разликата в резултатите достига близо 20%. В другия полюс са собствениците на малък и среден бизнес – те са значително в по-висока степен финансово грамотни от средното за страната, като достигат общ резултат от 68%.

Резултатите от анализа показват, че равнището на финансова грамотност в България е около или малко над средното за изследваните страни от региона на Югоизточна Европа. Това е валидно както за общото ниво на финансова грамотност, така и по отделните елементи на финансовата грамотност. От седемте страни в региона, Молдова регистрира най-висок резултат, а резултатът на Хърватия е малко над този на България. Другите четири страни от региона регистрират малко по-слабо ниво на финансова грамотност, но отново в граници, които са близки до тези за България

Вв България е налице равнище на финансова грамотност, което е под средното за света и за страните членки на ОИСР. Много близки до резултатите за България (малко над или малко под тези за страната) са на Молдова, Малайзия, Руската федерация, Унгария, Хърватия, Перу и Грузия. 

„В тази връзка са необходими целенасочени и ефективни политики и програми за повишаване на финансовата грамотност в страната, които да са ориентирани както към най-непосредствените действия, така също и в дългосрочна перспектива“, се казва в заключение.

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 40518

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече