„Имал-дал“: Митниците ще похарчат близо 6 млн. лв. за чистене на ГКПП

- Advertisement -

Човек на Румен Гайтански взе лъвския пай от обществената поръчка

Почистването на част от гранично контролно-пропускателните пунктове (ГКПП) на България ще струва на Агенция „Митници“ 5 759 400 лв. без ДДС, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Предвидената сума е за следващите 4 години, като близо половината от тези пари ще бъдат похарчени за чистене на пунктовете „Лесово“, „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко Войвода“.

Обществените поръчки за трите ГКПП са спечелени от позната фирма – „Волф Милениум“, свързана с бизнесмена Румен Гайтански. Най-скъпо ще струва почистването на „Капитан Андреево“ (на българо-турската граница) – 1 729 000 лв. без ДДС. За тези пари дружеството „Волф Миленуим“ през работните дни ще мете и ще мие с машина площите за движение на автомобилите, както и местата за обществено ползване, и ще поддържа чистотата и хигиената в обществените тоалетни в района на пункта. Освен това се задължава да извозва събраната смет и да прави основно почистване след природни бедствия. 

Същите дейности фирмата ще изпълнява и на ГКПП „Лесово“, за което ще получи 745 000 лв. без ДДС, и на ГКПП „Капитан Петко Войвода“, който ще се чисти за 276 000 лв. без ДДС.

От четиримата кандидати за обществената поръчка двама са отстранени от процедурата, а „Волф Милениум“ е предложил най-ниска цена за изпълнението на дейностите. И на трите гранични пункта фирмата ще мете и мие само за 1 стотинка на квадратен метър. Месечното извозване на събраните отпадъци пък ще струва между 2709 и 13 989 лв. Ако количеството боклук надвиши заложеното от възложителя, ще се доплаща допълнително. Договорът приключва след 4 години или в случай, че изплатената сума достигне заложената му стойност.   

Дружеството „Волф Милениум“ е познато в област Хасково с обществените поръчки за сметопочистване. Справка в Търговския регистър сочи, че половината от фирмата се притежава от Катя Петрова, а другите 50% са поделени между Христо Минков и Йовчо Кьосев. Последният до скоро е бил в Съвета на директорите на компанията „Зауба“, която е еднолична собственост на Румен Гайтански-Вълка. Бил е и съдружник в „Ай Ви Ойл Къмпани“, която се е управлявала от Гайтански. Освен това Кьосев се свързва и с трибуквената силова групировка ВИС през фирмата си „ДИГ – 94“, която е управлявана до 2001 г. от легендарния гангстер Димитър Димитров-Маймуняка.

Още по-любопитно е, че другият съдружник във „Волф Милениум“, която ще чисти граничните пунктове, Христо Минков, беше задържан в края на 2017 г. при спецакция на ГДБОП по подозрение за участие в трафик на хора през границата. Специализираната прокуратура повдигна обвинение на неговия син – Благовест, който също е имал дял във „Волф Милениум“, за ръководител на организираната престъпна група. Самият Минков е бивш кмет на Свиленград и бивш общински съветник от ГЕРБ.

30 ПЪТИ ПО-ВИСОКА ЦЕНА

Докато „Волф Милениум“ печели обществените поръчки с почистване за 1 стотинка на кв. м, същите дейности излизат 30 пъти по-скъпо на ГКПП „Връшка чука“ и „Брегово“ на границата със Сърбия. Тези два гранични пункта ще се чистят през следващите 4 години от „Еко-Титан“ за общо 133 100 лв. без ДДС. Метенето и миенето на квадратен метър ще струва 30 стотинки, а месечният абонамент за извозване на сметта 2250 лв.

Още по-скъпо излиза чистенето на ГКПП „Малко Търново“, където квадратният метър ще се мете за 30 ст. и мие за 40 ст. За този пункт и за ГКПП „Маказа“ фирмата изпълнител „Мит и КО“ ще получи общо 345 000 лв. без ДДС, за да поддържа чистотата. Справка показва, че пловдивското дружество „Мит и КО“ често печели обществени поръчки, свързани с отпадъци, както на Агенция „Митници“, така и на общини.

Много по-евтино ще излязат същите дейности по почистване на българо-румънската граница. Договорът за ГКПП „Дунав мост Русе“, на стойност 207 000 лв. без ДДС, е подписан с фирмата „РПС – РУСЕ-Пъблик Сървисиз“, която ще мете за 2 ст. на кв. м и ще мие за 8 ст. Агенция „Митници“ обаче ще плаща малко по-висока цена на същата фирма за тези дейности на ГКПП „Силистра“ – 10 и 12 ст. на кв. м. Договорът за пункт „Силистра“ е на стойност 41 300 лв.

БЕЗ ПОЧИСТВАНЕ?

Въпреки, че в обществената поръчка са включени и натоварени гранични пунктове като „Кулата“, „Илинден“ и „Калотина“ няма информация почистването им да е възложено на някого. На сайта на Агенцията за обществени поръчки и в профил на купувача на агенция „Митници“ няма публикувани договори, нито протоколи от заседание на комисия за избор на изпълнител.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 44647

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече