Как пандемията преобърна света с краката нагоре?

- Advertisement -

Пандемия и геополитически противопоставяния – как се промени светът през 2020 г.?

Ковид обърна света с краката нагоре през 2020 г. Видяха се няколко истини – изборите в САЩ бяха обърнати на 180 градуса, защото хората се уплашиха от тази пандемия и от начина, по който администрацията на Доналд Тръмп реагира към нея. Той загуби заради страховете на хората, които се притесняват за своите животи. Това каза за „Денят ON AIR“ бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

По думите му Китай е държава, която продължава да води много консервативна външна икономическа политика, както и много затворена.

„Разликата при износа от Китай спрямо внасянето на стоки от САЩ е 1 млрд. долара на ден. Този дисбаланс няма как да продължи да съществува. Очаквам много по-сериозен сблъсък, но вече не на търговския ринг, а по-скоро политически“, обясни той за Bulgaria ON AIR.

Според него може да се очаква също и много сериозно втвърдяване на отношенията между САЩ и Русия.

„Относно отношенията на ЕС и САЩ вече няма да е на дневен ред реториката, която имаше Тръмп. Президентът Байдън е много по-желаният партньор на европейските лидери. Въпреки това натискът за намаляване на мита и увеличаване на квоти ще бъде по-силен“, обясни събеседникът.

Очакванията са след Brexit са Великобритания да има почти двуцифрен спад при Брутния вътрешен продукт в следващите 5 г. – между 8 и 10%.

„Новият щам на Ковид също дава възможност на европейските лидери да окажат натиск върху Борис Джонсън. Големите компании и концерни вече действат за това да извадят продукцията си от Великобритания“, посочи Милен Керемедчиев.

„През 2021 очаквам конфронтацията между Саудитска Арабия и Иран да е още по-силна, но Саудитска Арабия няма да са толкова силно подкрепяни от САЩ, колкото по времето на Доналд Тръмп“, подчерта той.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 42682

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече