Доц. Михаил Околийски: Интересът на хората към ваксината скачал с всеки изминал ден

- Advertisement -

Вече имало недоволни, че нямат достъп до ваксина

Интересът на хората към ваксината срещу коронавируса се качва всеки изминал ден, защото се виждат ползите в другите страни, а това е единствен начин да се пребори пандемията, коментира пред БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България.


Според него министърът на здравеопазването е допринесъл много за това.

Има хора, които не са доволни, че нямат достъп до ваксинирането. С втората пратка се надявам да може да бъде отговорено с по-мащабна ваксинационна среда, в която хората да видят собствения си интерес. Учителите днес ще влязат в училище с най-малките деца, това е разбираемо“, каза Околийски.

Влошеното психично здраве и насилието срещу жени и деца е огромен проблем, който знаехме, че ще се случи още март месец. Създаваме коалиции, за да го предотвратим където може. Имахме добра комуникация с омбудсмана, предложиха се законови текстове. Имаме проект, който ще продължи с „Анимус“ и УНИЦЕФ за ранното разпознаване на насилието и действията по него. Насилието много хора си представят само физическо, но то има много лице. За съжаление пропуснахме един случай в Сандански, където майка уби двете си деца. Медии го разпространиха като животинска реакция, това не е така, това е реакция психологична на напластено насилие. Много често сме груби един с друг, включително и за носенето на маски“, каза още той.

Има данни за увеличаването на сигналите с 50%, жертвите са затворени в апартаменти с хората, с които живеят и се отключват агресия, повишена тревожност, комбинирани с употребата на алкохол„, добави Околийски.

Много малко страни се оказаха добре подготвени. Сега се видя колко са важни здравните работници, трябва да се спре това изтичане на кадри„, добави той.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 39160

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече