Очаквано: Бюрокрация блокира и новите COVID-помощи за затворени бизнеси

- Advertisement -

Вече 2700 фирми са кандидатствали за оборотен капитал, но пари няма – София чака „да“ от Брюксел

Близо 2700 фирми са кандидатствали до момента чрез Националната агенция за приходите за компенсации заради втория локдаун, който ще продължи до края на януари.

Крайната дата за подаване на заявления е 20 януари, така че броят на кандидатите ще нарасне значително. Кога обаче затворените бизнеси ще получат спасителните помощи не е ясно, защото още няма одобрение от Брюксел. От НАП посочват, че нотификация се очаква в следващите седмици, а в 7-дневен срок след това парите ще бъдат преведени на одобрените кандидати.

Фирмите, чийто обекти бяха затворени през ноември 2020 г. (а за нощните заведения от края на октомври), могат да получат като безвъзмездна помощ 20% от оборота си, реализиран през същия период на 2019 и 2020 г. За търговците, чиито обекти са в неработещите молове, компенсацията е 10% от оборота. 

За първи път в схемите за подпомогане бе включена НАП с идеята за по-бързо оценяване на исканията за помощи и изплащането на парите. Кандидатстването започна на 21 декември и е изцяло по електронен път чрез специално разработен модул в портала за електронни услуги на НАП.

Одобрението от Брюксел за новата COVID-мярка се налага, защото парите за нея – 156 млн. лв., бяха осигурени от ОП „Иновации и конкурентоспособност“, като за целта бяха пренасочени от други схеми на програмата. В предишните схеми на оперативната програма за подпомагане на пострадалите от коронакризата микро, малки и средни фирми одобрението на кандидатите се точеше месеци наред и все още има такива, които от май досега не са получили парите си.

Очаква се с базата си данни НАП да може бързо да извършва проверки на декларираните обороти на кандидатите за компенсации и след това бързо да превежда парите. От предприятията, получили COVID-помощта, пък се очаква да продължат дейността си поне 3 месеца.

Въпреки облекчената процедура фирмите отново намират кандидатстването за прекалено сложно – с попълване на редица формуляри и объркващи данни. „Беше афиширано, че от сайта на НАП ще се кандидатства лесно. Да, ама не – отново отиваме в сайта на Министерство на икономиката. А би могло да е толкова просто – НАП има обороти, декларирани от регистрираните по ДДС-фирми, а и касовите апарати са свързани с НАП, от където е видно работеща ли е фирмата или не. Но сега пак формуляри, пак качване през системата на ОПИК…“, недоволстват кандидати.

От НАП обясняват, че техните оперативни данни за оборота са само през фискалните устройстване, но не и за плащанията по банка. Затова се налагало и допълнителни канали за проверки.

Неясно остава защо трябва да се представят и удостоверения, които да показват в коя категория попадат фирмите – микро, малки или средни. Тази информация също би могла да се получава по служебен път.

Оказва се, че част от пострадалия от втория локдаун бизнес е изключен от възможността да кандидатства за компенсации, с което е поставен в неравнопоставено положение. В условията за кандидастване изрично са посочени кодовете на допистимите за подпомагане икономически дейности. В същото време в затворените търговски центрове тип „мол“ без работа остават не само магазините и заведенията, но и редица други услуги и обекти, чиито кодове не са включени в допустимите за подпомагане – например шивашки ателиета, гуми центрове, търговци на едро… Въпреки че са затворени, те не може да кандидатстват за помощ.

Как да определят оборота си, са затруднени туроператорите и турагентите, за които приходите са от маржа, а не цялата стойност на туристическия пакет. Тези фирми пък очакват официално становище по въпроса, защото иначе няма как да подадат заявления пред НАП.

НАПРЕДЪК

Администрацията на ОП „Иновации е конкурентоспособност“ е започнала да изпраща покани до одобрените за COVID-грантове 1285 средни предприятия, които кандидатстваха за помощта още през август, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката. Други 418 одобрени фирми ще чакат в резервен списък, докато бъдат осигурени допълнително средства за тях.

Бюджетът на мярката за подкрепа на закъсалите в коронакризата средни предприятия е 178.5 млн. лв. и за нея кандидастваха над 1700 средни фирми, които повече от три месеца бяха оценявани. Одобрените компании се оказаха повече и общата сумата набъбна на 233.6 млн. лв., за което министърът на икономиката Лъчезар Борисов обеща да се намерят допълнително пари. Помощта е от 30 000 до 150 000 лв. в зависимост от сектора и големитната на фирмата.

Сега от икономическото министерство посочват, че одобрените кандидати имат 30-дневен срок от получаване на поканата да представят указаните в нея документи и доказателства, че отговарят на изискванията за бенефициент. Едва тогава с тях ще бъдат сключени договори и ще има бъдат изплатени парите.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 40669

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече