Ответен удар! Борисов към Радев: Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа

- Advertisement -

Според премиера с поканата за консултации президентът иска да си „измие ръцете“

Премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо на редовния брифинг на НОЩ, но не за да говори за коронавируса, а за да отговори на упреците на президента относно изборите и колебанията му относно датата за провеждането им. След като дръпна традиционния си монолог, той избяга от последвалите въпроси на медиите.

Борисов цитира подробни данни, според които на 7-ми декември Румен Радев е определил изборите за 28-и март, когато заразените с коронавирус в болниците у нас са били 7 хиляди души, в интензивните отделения е имало 516 човека, а починалите са били 68. Същата дата – 28-и март – той е повторил и пред „Дарик радио“ на 19-ти декември, когато данните бяха доста по-стряскащи – над 6500 в болници, 536 в интезивни отделения и 157 починали. Към днес данните са 4262 души в болница, 379 – в интезивни отделения и 59 – починали, даде за пример той. „Кой диктува на президента да променя датата“, попита реторично Борисов.

Изцяло в правмощията на президента е да определи дата за изборите. Ние ще се подготвим за 28-и март. Викането ни на консултации е само, за да си измие ръцете“, обяви премиерът. По думите му е много „нечистоплътно да искаш прогноза от медиците как ще се развие пандемията“ в края на март, тъй като не може да се каже дори какво ще е времето тогава. „Няма медицински специалист, който да излезе и да каже на какво ниво ще е пандемията на 28 март. Март може да има бури, виелици, май може на открито“, посочи още той. По думите му към днешна дата ГЕРБ според всички социологически агенции е първа политическа сила, вероятно затова и президентът търси начин да отложи изборите.

„Бях упрекнат в орташка връзка с Пеевски“, продължи Борисов гневно монолога си. Според него темата е клюкарска и тя се вади от отчаяние. „ДПС си е партия, която си има почетен председател и председател. И етническата карта е нещо, с което никой не трябва да си играе, особено едновременно с ДПС и Ердоган заедно. Моля да бъде по-внимателен в изказа си“, посочи още той. Борисов обясни как сам е започнал да печели изборите мажориратарно, още когато дори не е знаел на какъв пост е бил Ердоган. „Сам съм побеждавал, българският народ ми е дал доверие. Да се вкарва президента на друга държава във вътрешно махленските ни работи…“, не довърши той. 

Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа (по адрес на президента – бел.ред.). Какво общо имам аз с Пеевски?“, попита Борисов. „Вчера на един прекрасен празник – Богоявление, изведнъж се заговори за ортаци. ДПС е подкрепяла управляващите в няколко момента – покупката на самолети Ф16, евроатлантическите закони и решения и Инстанбулската конвенция. Толкоз“, заключи Борисов. „С уважение, ДПС си подкрепи президента за първи мандат, за втори каза, че няма, но може да си промени решението“, заяви още той.

„Разбирам желанието да ме уязвят, но не могат да ме прикачат към никого“, заключи премиерът по адрес на Румен Радев. И добави, че опонентите му „видят, ли, че спихват и нямат от какво да се хранят, и нямат идеи“, преминават към обвинения по темата.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 42941

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече