Експерт: Ако един хеликоптер „Кугър“ кацне на „Пирогов“, ще се намери на ниво -2

- Advertisement -

ХЕМС е цяла система, не е само един медицински хеликоптер. Това означава, че ако има катастрофа, се обаждаме на спешния телефон 112 и оттам операторът решава дали да се прати хеликоптер или линейка, но хеликоптерът трябва да излети до петата минута. Така че ХЕМС не е само до купуването или правенето на хеликоптери, трябва да се пипне и самата система 112, защото сега в междинните разговори се губи между 8 и 10 минути.

Такова мнение сподели в студиото на „Лице в лице“ по bTV инж. Мариян Боновски относно медицинските хеликоптери.

„Трябва да се изгради тази система ХЕМС, за да имаме 6-7 бази и за да може в рамките на 30 мин. хеликоптерът да стигне до пострадалия и да го закара за 30 мин. до болницата, това е т.нар. златен час“, поясни инж. Боновски.

Относно идеята военните ни хеликоптери „Кугър“ да се преобразуват във въздушни линейки той отговори, че няма как военен хеликоптер да бъде въздушна линейка.

Един „Кугър“ е около 9 тона, а един медицински хеликоптер не трябва да превишава 3,5 тона. Ако „Кугър“ кацне върху „Пирогов“, ще се намери на ниво -2, заяви още експертът и посочи, че „Кугър“-ите могат да се ползват за други цели, като например за евакуации и гасене на пожари.

„Площадките трябва да са на болниците, защото това са маневрени хеликоптери. Да отидеш да спасяваш някого с военен хеликоптер е все една да спасяваш човек с ТИР“, добави инж. Мариян Боновски.

По думите му цената на един европейски хеликоптер е около 6,5 млн. евро, а на американски – около 7,5 млн. евро и допълни, че Северна Македония разполага с два медицински хеликоптера, но не и с изградена система ХЕМС.

Когато се прави ремонт на „Пирогов“, нека от сега да се помисли за хеликоптерна площадка. Защото в момента само на Окръжна болница има такава площадка, която отговаря на всички стандарти, посочи в заключение експертът.

Прегледана: 46471

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече