Деца и оръжия – изолиран случай ли е убийството в Мездра?

- Advertisement -

Окръжната прокуратура във Враца работи по две версии за смъртта на осемгодишно момче в Мездра. Едната за „ненадлежно държане“ на огнестрелно оръжие, другата за инцидент с пиратка. Проверката започна, след като детето беше намерено мъртво на улица в града, със смъртоносна рана в областта на главата.

Задържан е бащата на приятеля на загиналото дете, който законно притежава ловно оръжие, както твърдят от Областната дирекция на ВМР във Враца. При извършения оглед на къщата, където са били двете деца, са намерени ловни пушки, ловен полуавтомат, ловна карабина и патрони.

Разследващите се надяват аутопсията да даде повече подробности за смъртта на детето, а допълнително назначени експертизи ще изясняват случая. Неясноти по него има, защото то е намерено разсъблечено на улицата пред дома, където е отишло да играе с приятеля си, макар че, според първоначални данни от полицията, инцидентът е станал в къщата.

Изолиран ли е случаят?

Преди по-малко от три месеца, през ноември, момче на 16 години от севлиевско село простреля свой приятел по време на игра. След разследване полицаите установиха, че то показвало на своя 14-годишен приятел пушка, която при играта е произвела изстрел. За щастие, раната на по-малкото момче се оказа повърхностна. При проверката полицията иззе въздушна пушка, преправена да стреля с бойни патрони. Образувано беше досъдебно производство за притежание на боеприпаси и огнестрелно оръжие без разрешение.

Още по-рано, през август, 13-годишно дете от Монтана се простреля с газов пистолет, докато гостува на 11-годишния си приятел. Детето решило да разбере дали може да стреля и се ранило в ръката. Полицията направи оглед, но не откри газов пистолет, за сметка на това намери въздушна пушка.

Седмици преди този случай, 15-годишен простреля 12-годишен при игра с въздушна пушка в димитровградско село. Оръжието било в гараж, оставен незаключен. Децата се заиграли с него и в резултат последвал неволен изстрел от по-голямото момче, с което другото дете било ранено в рамото.

Както става ясно, законно притежавано или не, оръжието попада в детски ръце, защото не се съхранява правилно.

Как трябва да се съхранява по закон?

Законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е категоричен, когато става дума за съхранението им – в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства, а когато не могат да се поберат в металните каси, те се съхраняват в отделно помещение с врата със секретно заключващо се устройство и входна метална врата.

Лесно ли е да се сдобиеш с разрешително?

Процедурата за издаване е дълга и сложна. Разрешителните са за придобиване, за съхранение; за носене и употреба.

Най-лесно се издава разрешително за придобиване и за носене и употреба на оръжия за ловни цели, процедурата е малко по-облекчена и се изисква членство в ловна дружина.

Ако желаеш да се сдобиеш с оръжие за самозащита, трябва да си изкарал курс за безопасно боравене с оръжие, за който са ти необходими свидетелство на съдимост и бележка от психодиспансер.

С тях можеш да се запишеш на курс за безопасно боравене с оръжие, който се изисква при подаването на документи за издаване на разрешително за притежаване на оръжие. Обикновено продължителността на курса е около 30 учебни часа, а документът е безсрочен.

Следващата стъпка е изваждането на документ от НСС (Национална следствена служба), че не си следствен към момента и срещу теб няма започнало наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. За издаването на такъв трябва да удостовериш, че имаш поне основно образование, че не си осъждан, че си психично здрав и имаш завършен курс за безопасно боравене с огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Всички тези документи се подават в служба КОС (Контрол по общоопасни средства) към полицейското районно управление по адрес от личната карта. Там се подава заявление до директора на ГД „Национална полиция“ – МВР, съответно до началника на РУ „Полиция“ по постоянен адрес.

В заявлението се посочва начинът на придобиване на оръжието, неговият вид и количеството боеприпаси и не на последно място – основателна причина за издаване на разрешението.

Принципът е да се докаже, че оръжието е наистина необходимост, което на практика става по преценка на отговорните органи.

След като получиш одобрение за разрешително за закупуване на оръжие и се сдобиеш с него, трябва да го занесеш отново в служба КОС заедно с документите за закупуване (фактура, попълнен талон от разрешителното, сертификат, ако оръжието е ново, а ако купувате употребявано оръжие, трябва да удостоверите неговата техническа годност) и боеприпаси, за да се направи прострелка с тях.

След това до 2 месеца трябва да се подаде заявление за получаване на разрешение за съхранение.

Такъв документ се издава с копие на полученото разрешение за придобиване, документ, удостоверяващ собствеността върху закупеното (или полученото по друг начин – награда, наследство) огнестрелно оръжие и боеприпаси, протокол от комисията, утвърдила мястото за съхранение и документ за платена държавна такса.

Третото и последно разрешение е за носене и използване на огнестрелното оръжие. За да бъде издадено, трябва да се удостовери успешно изкаран курс по боравене с оръжие и документ за преминат технически преглед на огнестрелното оръжие, с платена държавна такса.

Както е видно, процедурата е дълга и сложна, но въпреки това не успява да направи адекватна селекция на мераклиите да носят оръжие, а това води до инциденти като цитираните по-горе.

Опит за превенция на тези нещастни случаи са и експертните съвети за мерките за безопасност, ако в дома „съжителстват“ дете и оръжие.

Какво е важно да знаят родителите?

Безспорно, абсолютно изискване е да се спазват условията за безопасно съхранение. Това ще направи достъпът на децата до оръжието невъзможен.

Децата не бива да знаят къде се съхранява оръжието, защото това може да ги изкуши да опитат да получат достъп до него.

Ако сейфът или помещението за съхранение има ключ, той трябва да е на място, което малките не могат да открият.

Оръжието винаги трябва да е незаредено и това обстоятелство трябва да се проверява всеки път.

Боеприпасите трябва да са на отделно място от оръжието, за допълнителна сигурност. Те също трябва да бъдат заключени и скрити така, че децата да нямат достъп до тях.

Препоръчва се и използването на заключващо устройство. Заключващите устройства са предназначени да направят оръжието неработоспособно, докато е включено, което може да предотврати случаен изстрел. (Някои държави имат закони, които изискват пистолетите да се продават със заключващи устройства.)

Ако има оръжия в дома, изключително важно е децата да разберат колко опасни са. Правилното им обучение може да помогне за предотвратяване на трагични инциденти, в случай че получат достъп до оръжие, въпреки другите предпазни мерки.

Децата трябва да знаят, че хората могат да бъдат сериозно ранени или убити от оръжие.

Дори ако е направено всичко възможно за предотвратяване на инциденти в дома, все още могат да бъдат изложени на риск, когато посещават приятели. Добре е да се говори с родителите им при първо посещение.

Децата трябва да са инструктирани да съобщят на възрастен, ако открият оръжие и да знаят, че не бива да го докосват, а веднага да напуснат мястото, където се намира.

Автор: Милена Петкова

Източник: News.bg

Прегледана: 42312

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече