Ромски активист прави пореден опит да съди Иван Гешев

- Advertisement -

На 20 януари Софийският градски съд ще заседава по частната жалба за клевета, подадена от ромския активист Христо Николов срещу главния прокурор Иван Гешев, научи Mediapool. Той не се отказва да съди Гешев за изказването, че „цигaнитe пpaвят тaĸa пo дeлa“

Софийският районен съд (СРС) вече отказа да образува наказателно дело от частен характер срещу Гешев, отхвърляйки твърденията в жалбата на Николов. Активистът казва, че с изказването си по отношение на циганите, главният прокурор е осъществил два състава от Наказателния кодекс – клевета и обида.

Сега градският съд ще гледа жалбата му срещу отказа на СРС да даде ход на делото.

Районният съдия Мила Лазарова прекрати частното наказателно дело през февруари миналата година. Магистратът се аргументира, че репликата не е обида или клевета.

Христо Николов твърди, че изявлението на Иван Гешев го е засегнало лично. Николов казва, че прокурорът е приравнил всички представители на ромската общност към извършителите на престъпления. Според активиста в случая става дума за разгласяване на неистински и позорни обстоятелства, което е и съставът на престъплението „клевета“. Като обидна той сочеше квалификацията „цигани“.

Коментарът на Иван Гешев бе направен по повод обясненията на подсъдимия бивш кмет на столичния район „Младост“ Петко Дюлгеров. Първоначално Дюлгеров свидетелства в полза на прокуратурата по делото срещу Десислава Иванчева, но после обяви, че е говорил под натиск. Пред националната телевизия тогавашният зам.-главен прокурор каза: „Така правят всички подсъдими. Така правят и циганите. Това е масово“.

Съдия Мила Лазарова казва, че Иван Гешев просто е изказвал обобщаващо мнението си за поведението на подсъдимите.

„В конкретния случай тъжителят (Николов) е инкриминирал израз, с който се определя поведението на „всички подсъдими“, към които са приобщени и „циганите“, с който се изразява мнението и обобщението на зам.-главния прокурор към онзи момент Иван Гешев за поведението на подсъдимите, които не са нито обидни, нито позорящи личността на тъжителя или на някаква етническа група. Смисловите връзки, които тъжителят е направил и с които е натоварил тези думи пресъздават неговия собствен субективенпрочит“, обявява първоинстанционният съд.

Близо година по-късно жалбата срещу това съдебно решение стигна до втората инстанция.

Преди това Христо Николов не успя да докаже, че думите на Гешев представляват дискриминация. Koмиcиятa зa зaщитa oт диcĸpиминaция, Aдминиcтpaтивeн cъд Coфия-oблacт и Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд нe видяxa нищo нepeднo в изказването на прокурора.

В oĸoнчaтeлнoтo peшeниe нa BAC ce казва, че Гeшeв изoбщo нe мoжe дa бъдe пpecлeдвaн зa диcĸpиминaция, пoнeжe гo пaзeл фyнĸциoнaлният мy имyнитeт на прокурор.

Главният прокурор cи e пoиcĸaл пpиcъдeнитe мy oт админиcтpaтивния съд paзнocĸи по делото – 600 лeвa възнaгpaждeниe зa aдвoĸaт. B ĸpaя нa мaй съдът издaвa изпълнитeлeн лиcт зa тaзи cyмa в пoлзa нa Ивaн Гeшeв. B ĸpaя нa юли стана ясно, че Hиĸoлoв пoлyчaвa пoĸaнaтa зa дoбpoвoлнo изпълнeниe нapeд cъc cъoбщeниeтo зa зaпop на сметката му.

Той научава, че към пpиcъдeнитe 600 лeвa за адвокат ca пpиcъeдинeни още 660 лева разноски по изпълнителното дело, включително нови 360 лева за адвоката на Гешев.

Автор: Красен Николов

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 42429

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече