„Интересът клати феса“: МВР раздаде 52 млн. лв. премии и награди на служителите си

- Advertisement -

Само 1/4 от поощренията са за работа на първа линия срещу Covid

Министерството на вътрешните работи е раздало през 2020 г. малко над 52 милиона лева допълнителни възнаграждения и награди на служителите си. Това става ясно от отговор на силовото ведомство по Закона за достъп до обществена информация на питане от гражданско сдружение БОЕЦ.

В годината на масови антиправителствени протести, белязани от полицейско насилие, допълнителните възнаграждения в МВР за добра работа възлизат на 10 633 741 лв. Освен това са изплатени 41 432 818 лв. под формата на парични награди – за постигнати високи резултати, за конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задължения или за продължителна служба в МВР.

От вътрешното министерство не дават отговор каква част от тези суми е раздадена на служителите в центалното управление на ведомството, защото исканата информация „не е налична и не се обработва по зададените критерии“ в дирекция „Планиране и управление на бюджета“.

Както „Сега“ писа, през изминалата година 15 140 държавни служители със статут по Закона за МВР получиха еднократни парични награди в размер на 650 лв., тъй като работиха на първа линия в борбата с пандемията от Covid-19. Така излиза, че общият размер на тези премии за работа в рискови условия възлиза на 9 841 000 лв., което e едва 24% от всички награди за служителите на МВР през 2020 г.

В края на миналата година Синдикалната федерация на служителите в МВР изрази недоволството си, че голям брой полицаи, които са работили на първа линия в борбата срещу Covid-19, дори не са получили обещаните им еднократни бонуси. „Ако приемем, че 14-15 хил. служители са получили 650 лв., поне 5 до 7 хил. не са“, коментира заместник-председателят на УС на синдиката Илия Кузманов пред „Сега“. Той обясни още, че на техен въпрос кой е отговорен за разпределянето на паричните награди, от МВР са отговорили, че това се прави от директорите на дирекциите.

На два пъти полицаи и пожарникари излизаха на национален протест заради липсата на разбирателство между ръководството на вътрешното министерство и синдикатите за 30-процентно увеличение на възнагражденията.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 41310

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече