Родни абсурди: Скандална общинска фирма ще взима още поръчки без конкурс

- Advertisement -

„Чистота Искър“ вече се казва „Софекострой“ и се готви да строи и ремонтира детски градини и училища

Скандалната фирма на Столична община – „Чистота Искър“ ЕАД, сменя името си на „Софекострой“ заради планове да разшири дейността си и да получава още повече общински поръчки без търг и конкурс. С гласовете на управляващото мнозинство в София- коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, общинският съвет прие 5-годишен бизнес план за развитието на дружеството. Освен ново име, той включва промени в предмета на дейност на фирмата.

Към „почистване, отстраняване на отпадъци и отпадъчни води, събиране и извозване на други отпадъци, зимно и лятно улично почистване“ и т.н. ще се допишат „строителни и ремонтни дейност, реконструкции и дейности по изграждане, ремонт, цялостна или частична реконструкция и благоустройство на образователна или друг вид публична инфраструктура“.

През 1997 г. „Чистота Искър“ бе създадена с идея постепенно да поеме събирането на боклука в Столична община от ръцете на частните оператори. Това обаче така и не се случи и в момента например  дружеството извършва сметосъбирането само в ж.к „Красна поляна“. 

Както „Сега“ нееднократно писа, промените около „Чистота-Искър“ сочат тенденция, станала особено видима през последната година- фирмата да взима без конкурс поръчки на София не само в събирането на отпадъци и почистването, но и в други сфери, включително и в строителството. През м.г. от „Московска“ 33 й възложиха договорите за изграждането на новите клетки за маймуните в Зоопарка, ремонта на уличното осветление по ул. „Тодорини кукли“ в район „Подуяне“, ремонта на градинки, алеи и т.н.

Основната цел на преобразуванията обаче изглежда усвояването на повече средства, свързани със строежа на нови детски градини и училища и с ремонта на съществуващи, за което Столична община вече получи многомилионно целево финансиране от Министерски съвет. За това говори и фактът, че в променения предмет на дейност  новото „Софекострой“ изрично се насочва към „ремонт и благоустройство на образователна инфраструктура“. През 2020 г. „Чистота Искър“ вече бе натоварена със строително-монтажните работи по 42 ДГ „Чайка“ във „Връбница“.

При дебата за бизнес плана ръководството на дружеството и управляващите в София не успяха да разсеят съмненията, че фирмата ще продължи с практиката да получава безпроблемно общински договори, а впоследствие да пренасочва огромна част от средствата към подизпълнители. Нещо, което вече се е случвало. Срещу приемането на бизнес плана на „Чистота Искър“ гласува опозицията в СОС – коалицията „Демократична България“ и Борис Бонев от „Спаси София“, както и групата на БСП.  

При отчитането на дейността за 2018 г. стана ясно, че „Чистота Искър“ е пренасочила над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си, получена за почистването на районите „Красно село“, „Красна поляна“ и „Люлин“), за наем на техника от частната фирма „Грийн партнърс“АД. Като нейн краен собственик впоследствие бе огласен известният бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. През зимата на 2020 г. дружества на Гайтански официално получиха договори за чистотата в няколко района на София. През юни 2019 г кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че заради направените констатации в доклада предишният директор на „Чистота Искър“ Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за регистрираните злоупотреби. Кметът поясни, че по тази причина структурата на управление на фирмата е сменена и от ЕООД то е преобразувано в ЕАД с цел да няма еднолично управление.

През тази седмица обаче сегашният директор на „Чистота Искър“ и бивш кмет на район „Изгрев“ Цветомир Жеков лаконично призна, че фирмата продължава да ползва подизпълнители, което се случвало поради липсата на достатъчно техника и механизация. По тази причина той поиска, а управляващите гласуваха, „Софекострой“ да похарчи около 3,3 млн. лв. без ДДС за закупуването на нова техника. Въпреки че бизнес планът е в обем от около 50 стр., от него така и не става ясно в коя съществуваща или бъдеща дейност новите машини ще бъдат използвани.   

Източинк: „СЕГА“

Прегледана: 45022

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече