Павел Вълнев: Трябва да се осигури правото на глас на всеки български гражданин

- Advertisement -

„Трябва да се осигури правото на глас на всеки български гражданин“, това заявява във Фейсбук страницата си зам.-председателят на „Републиканци за България“ Павел Вълнев.

Публикуваме пълния текст на коментара му:

След обявената от президента Румен Радев дата на предстоящите парламентарни избори – 4 април, „Републиканци за България“ призоваваме изпълнителната и законодателната власт да се ангажират и да направят необходимите промени, така че да бъде дадена възможност за гласуване на всеки български гражданин.

Към този момент министерството на външните работи няма абсолютно никаква готовност за гласуване на над 2 милиона българи в чужбина, което означава, че правителството и респективно – статуквото има интерес от ниска избирателна активност.

Недопустимо е да бъде ограничено конституционното право на глас на българските граждани, живеещи извън пределите на България.

Гласуването по пощата е прието в страните с развити демокрации – не виждаме причина да не бъде приложено и у нас.

Преди малко повече от месец съседна Румъния направи именно това и над 40% от гласоподавателите извън пределите ѝ осъществиха правото си на глас по този начин.

Трябва да се осигури онлайн излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните комисии, за да бъде максимално прозрачен изборният процес.

ПП „Републиканци за България“ изразяваме готовността си за явяване на парламентарните избори на посочената дата.

Прегледана: 43062

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече