ГЕРБ на поправителен: Редактират новия закон за избор на прокурор, разследващ Гешев

- Advertisement -

Съдиите да участват в номинирането и избора на кандидат за новата длъжност, предлагат управляващите

След като законопроектът на управляващите, с който се създава фигурата на прокурор, разследващ единствено главния прокурор и неговите заместници, мина на първо четене в парламента, ГЕРБ правят няколко поправки в предложението си. Те касаят начина на избор на магистрата, който ще заеме тази длъжност, както и продължителността на мандата му.

В първоначалния си вид проектозаконът за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс предвиждаше този нов прокурор да се номинира от най-малко шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. След критиките, че така значително се ограничава броят на кандидатите, тъй като колегията е съставена от 11 души, ГЕРБ предлага всеки магистрат да има възможност сам да се кандидатира, или да бъде издигнат и от съдийската колегия.

Снимка: „СЕГА“

Другата основна промяна е начинът, по който ще се избира прокурорът на новата длъжност. Въвежда се изискването той да бъде избран с най-малко 15 гласа от ВСС, което значи, че и съдиите трябва да гласуват „за“. Когато при първото гласуване никой от кандидатите не е получил необходимия брой гласове, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове. Освен това ГЕРБ редактират и продължителността на мандата на новата длъжност от 7 на 5 години.

Предлага се още постановленията за отказ за образуване на досъбдено производство на прокурорът по разследването на главния прокурор и неговите заместници да подлежат на двуинстанционен съдебен контрол в Специализирания наказателен съд. След изтичането на мандата на този нов прокурор той ще има право да поиска да бъде назначен заеманата преди избора длъжност, на равна по степен длъжност или на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора в органите на съдебната власт.

По този начин допълнително ще се гарантира независимостта на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, тъй като ще може съобразно неговото желание да се върне на длъжността, която е заемал, или да се назначи за прокурор или съдия в равен по степен орган на съдебна власт или за прокурор или съдия в орган на съдебната власт с една степен по – висок от органа, в който е работил преди избора“, пише в мотивите към законопроекта.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 45469

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече