Ексклузивно: Проговори Живка от Чирпан, арестувана с италианската мафия по мегаделото на века

- Advertisement -

Станало е объркване, обвиненията към мен са свалени и мога да пътувам свободно. Пак ще се върна в Италия и ще продължа да работя като барманка.

Това заяви пред БНТ Живка Танева, българската следа в историческия процес срещу най-мощната мафиотска организация в Италия – „Ндрангета“. По време на масовите арести в края на 2019 г., свързани с клана Бонавота, беше намесено името и на Танева, заподозряна като подставено лице на фамилията.  

В края на 2019 г. италианските власти арестуват Живка Танева, която работи като барманка в градчето Сан Онофрио. Смятат, че е била подставено лице на търговска дейност, свързана с Никола Бонавота, а целта била пране на пари. Разследващите твърдят, че Никола е ключова фигура на фамилията, представляваща калабрийската мафия в градчето. В списъка на подсъдимите при предварителния процес проведен през септември името на Живка е под номер 138.

Екип на БНТ я е намерил пред родния ѝ дом в Чирпан. Разказва, че се е прибрала от Италия, където живее отдавна.

Ето интервюто с нея:

– Има заведение на вашето име?

– Не, лъжа е.

– Никола познавате ли го? – Е, много ясно, как да не го познавам?! Той е от Санта Онофро, където работя. Никакви отношения нямам. Здравей, здрасти и това е. Не знам с какво се занимава. Преди години беше барът негов. Как ще съм работила за него въобще! Други бяха шефовете. „В момента всичко си е точно. Имат си дела. Всички са пуснати, дето бяхме арестувани“, казва Живка.

– Колко дни бяхте в ареста?

– Малко, 10 дни, докато мине моето дело, защото бяхме много хора.

– Какво ви казаха като ви арестуваха?

– Нищо, даже един въпрос не ми зададоха. Просто аз си показах документите и всичко приключи.

Подсъдимите по делото са 335 лица начело с 66-годишния Луиджи Манкуза, известен като Чичото. Част от обвиненията са за убийства, пране на пари, рекет и трафик на отпадъци. В процеса ще участват над 600 адвокати. Според италианските магистрати битката в съда ще бъда решаваща във войната срещу мафията. Италианският прокурор Никола Гратери е твърдо решен да спечели битката. Въпреки че според Анна Сержи – изследовател на мафията в Италия, подобна организация не би могла да се пречупи лесно. „Този процес не е краят на „Ндрангетата“. Той е само срещу няколко клана. Тази организация се състои от 160 клана. Това не са най-важните хора, това е само една провинция.“, казва Сержи. В „Ндрангета“ може да се влезе само по два начина – чрез родствена връзка или брак. „Не мисля, че има замесени българи на високо ниво. Има няколко случая, при които е установена съвместна работа с криминални групи от Армения, Русия и Западните Балкани. Тяхна роля обикновено е да помагат, когато има нужда от събиране на дългове и използване на насилие.“, обяснява Сержи. Очаква се процесът срещу „Ндрангета“ да продължи не по-малко от 2 години. 

Източник: „Марица“

Прегледана: 44006

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече