Новосъздадената втора НСО ще охранява президент, премиер, дори и Доган

- Advertisement -

Управляващите наистина правят втора Национална служба за сигурност като буквално я дублират със звена за охрана в МВР и особено чрез новата мегадирекция, обединила жандармерия и барети. Това става ясно от  проект за Наредба за условията и реда за осигуряване и осъществяване на охрана на лица, пусната за обществено обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации strategy,bg.

От нея се разбира, че въпреки твърденията на властта, че не се прави нова НСО, то се случва точно това. От документа става ясно, че МВР наистина ще може да пази не само служители в администрацията „при наличието на конкретна застрашеност във връзка с упражняване на функциите им“, не само застрашени и защитени свидетели, но и дори премиер, президент, председател на Народното събрание. Последните трима имат сега задължителна охрана от НСО, което изрично е посочено в устройствения закон на службата. В проектонаредбата те не са посочени конкретно, а само като лицата по чл.20 от закона за НСО. В тази разпоредба освен тримата големи в държавата е посочен и главния прокурор, което означава че и той ще може да бъде пазен от МВР, а не от НСО.

Предвидено е, че звената за охрана в МВР ще могат да пазят и например депутати, министри при сигнал за застрашеност. Те ще може да поемат и другите лица, „свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката“. Този последният текст от закона за НСО бе използван години наред, за да може Националната служба за охрана да пази Ахмед Доган, който все пак преди няколко месеца се отказа от нея. Сега обаче ще може да го пази например МВР.

Не става ясно кой точно ще решава коя точно служба кого ще пази. Загатнато е, че това ще се прави от комисията, предвидена в закона за НСО. В нея влизат шефа на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС. Решенията се взимат с мнозинство, когато няма общо съгласие.

От проектонаредбата става ясно, че ще има звена за охрана в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и областни дирекции на МВР. Те ще могат да осъществяват и физическа охрана, ще могат да пазят и жилища.

Очевидно е обаче, че основно ще се използва новата мегадирекция в МВР, която обедини жандармерия и барети. Това става ясно от декларациите, които предвижда да попълват пазените лица. Едната от тези декларации ще е, че лицето е запазнато с „информацията за съществуващата спрямо него заплаха и желая да използвам възможностите на процедурата по охрана на лица, осъществявана от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма““. А другата – че ще изпълнява разпорежданията на полицейските органи, свързани с осигуряването на охраната ми, като например че ще се въздържа „от действия, които могат да застрашат сигурността ми или да попречат на изпълнението на охраната“.

Снимка: „СЕГА“

Властта започна да прокарва новата ситуация още в началото на миналата година като се възползва от поредица от скандали около НСО, която е на подчинение на президента. През януари 2020 г. неочаквано депутати от ГЕРБ вкараха изменение между първо и второ четене на съвсем други промени в закона за МВР. С него се направи пробив и бе обявено, че и МВР ще пази хора, но се твърдеше, че това ще са основно застрашени чиновници от възлови агенции като например НАП.Още тогава ставаше ясно, че се прави нова НСО. Затова и президента Румен Радев наложи вето и върна тази разпоредба, но управляващите отново я прегласуваха и сега я претворяват на практика.

Прегледана: 43010

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече