Настъпващият английския щам на Covid-19 пъти по-опасен, изисква по-сигурни маски

- Advertisement -

Новият вариант на коронавируса – т.нар. английски щам, започна да променя противоепидемичните мерки, с които малко или много свикнахме в Европа. Навсякъде, където са задължителни маските, досега човек можеше да избере да носи платнена маска за многократна употреба и даже шал, а заради необходимостта от ежедневно носене малцина посягаха към по-скъпи маски с по-висока защита. Новият вариант обаче е далеч по-заразен, поради което вече в четири страни – Австрия, Германия, Франция и Великобритания, има изисквания или препоръки да се носят хирургически или FFP2 маски.

При новия вариант на Sars-CoV-2 концентрацията на вирусни частици в носоглътката е от 10 до 100 пъти повече, обясни на редовния брифинг в четвъртък главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това предстои да се случи в Европа и то идва към нас“, каза Кунчев. Картината, която той описа за Европа е тревожна – в рамките на 4 седмици новият щам от 10-15% е успял да заеме дял от над 75% във Великобритания, в Ирландия – от 2-3 на сто е достигнал 40 на сто. Подобна е картината, но с по-ниски темпове в Нидерландия.

Снимка: Нова телевизия

Новата вълна към изхвърляне на платнените маски от употреба тръгна от Бавария. Миналата седмица германската провинция обяви, че от понеделник въвежда задължителни маски с ниво на защита FFP2 (на различните континенти се означава и като N95 и KN95) в магазините и обществения транспорт. Във вторник канцлерът Ангела Меркел обяви, че в цяла Германия в обществения транспорт и магазините ще се влиза задължително с хирургическа маска или FFP2 маска. Извън Бавария, по-високият клас защита –  FFP2, е задължителен засега само за старческите домове. От 25 януари Австрия също въвежда задължителни маски за еднократна употреба с ниво на защита FFP2 в обществения транспорт и магазините и ще бъде първата страна, в която ще е задължително носенето на такъв висок клас маска.

Франция и Великобритания вървят по пътя на Австрия и Германия, но засега само с препоръки, а не със задължения. В понеделник водещият консултативен съвет по здравните въпроси на Франция препоръча хората да не разчитат на платнени и други домашно направени предпазни средства, тъй като те може да не предпазват достатъчно от новия вариант на коронавируса. „Тъй като нямаме нови оръжия срещу него, остава ни само да подобрим тези, с които разполагаме“, посочи пред обществената телевизия Даниел Камю, член на съвета. Препоръки срещу носенето на платнени маски вече има и във Великобритания. Ако не можете да спазвате физическа дистанция, носете медицинска маска, особено при продължителен престой сред много хора на закрито, съветват тамошните здравни власти.

Промяната в изискванията към маските води със себе си много проблеми и според някои вирусолози може да се окаже контрапродуктивна. Маските с по-висока защита са скъпи, но като другите в масовия случай са за еднократна употреба. Високите цени ще изкушат хората да ги използват многократно – дори в по-богатите страни едва ли има много хора, готови да дадат по 2-3 евро за маска всеки път, когато трябва да ползват влак или метро. Освен това те са ефективни само когато се поставят правилно, а всички знаем колко правилно носим и далеч по-прости маски. Маската трябва да прилепва плътно по лицето и да му съответства по размер. Ако е хлабава, може да създаде измамно спокойствие у човек, а да не предпазва добре.

Тези маски не са и толкова достъпни – качествените варианти от реномирани производители се намират трудно. В Германия от средата на декември правителството раздава ваучери за FFP2 маски на възрастното население (60 и повече години) и на хора с хронични заболявания, като планът е всеки в тези рискови групи да получи по 15 маски с висок клас на защита. Австрия също обещава FFP2 маски на достъпни цени и да подсигури бедните си жители. В момента недостиг на такива маски не се усеща нито в България, нито в Европа, но нуждата от снабдяване на милиони европейци с такъв клас предпазни средства може рязко да промени ситуацията.

Въпросът има и политическо измерение – една година след началото на пандемията, в западния свят маските продължават да бъдат силно мразени и да разделят обществата. За съмненията по този въпрос допринесоха и противоречивите позиции на Световната здравна организация, която отначало не препоръчваше носенето на маски, а след това ги издигна в универсално и незаменимо предпазно средство. В хода на епидемията организацията призна, че в началото е имало остър дефицит на предпазни средства за медицинските лица и заради това се е въздържала да ги препоръчва за масова употреба. Сега обаче това е любим аргумент на противниците на маските.

„Такива маски са идеални като аварийно решение за спешни случаи на работното място, където не може да се осигури безопасно ниво на проветрение, но съм скептичен, че задължителното им носене в обществения транспорт ще е полезно, особено там, където човек може да е принуден да ги носи повече от 75 минути“, коментира Йонас Шмит-Ханазит, вирусолог от Хамбургския университет. Андреас Подбилски, директор на института по медицинска микробиология, вирусология и хигиена в Рощок, директно определи мярката като „популизъм и безсмислица“. Според него от нея няма да има ползи за безопасността на хората.

Прегледана: 44794

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече