ГЕРБ разрешава на реабилитираните лица да получат лиценз за охрана

- Advertisement -

Управляващите узаконяват вече започналата практика на подизпълнители в договорите за частна охрана

Депутати от ГЕРБ предлагат промени в Закона за частната охранителна дейност, които ще позволят осъждани в миналото хора, но вече реабилитирани, да получат лиценз за охрана. Към момента това е забранено. Проектът е внесен от шестима народни представители, сред които Красимир Ципов и Пламен Нунев.

Измененията също така предвиждат занижаване на изискванията към служителите на охранителните фирми, като те ще могат вече да са само с основно образование, а не както законът сега задължава – поне със средно образование. 

„Динамикатанаопределениохранителнидейностиналаганабиранетонаголямбройслужителизаизпълнениена поетите договори за охрана. Наличието на свободен трудов ресурс с определеното от закона образование е силно ограничен, поради което се променят изискванията към ръководителя и изпълнителите на частна охранителна дейност“, аргументират се депутатите от ГЕРБ.

В мотивите към предложението пише още, че „към момента действащите разпоредби не предвиждат възможност за превъзлагане на дейностите и ограничават търговците (частните охранителни фирми) да ползват подизпълнители при търговската си дейност“. Поради това с промените в закона се създава раздел „Подизпълнители“. В него се залагат изисквания към дейностите по охрана, които са преотдадени на трето лице. Подизпълнителят, например, вече ще трябва да притежава необходимия лиценз в зависимост от вида на осигурената охрана.

Въпреки че според вносителите на законопроекта частните охранителни фирми не са имали право досега да наемат подизпълнители за участие в обществени поръчки, проверка на „Сега“ установи, че такава практика има, и тя се толерира от възложителите на бюджетна издръжка. Най-пресният пример е от 6 януари, когато Националната здравноосигурителна каса избира компанията „ВИП Секюрити“, която да осигури денонощна невъоръжена охрана на сградата на СЗОК и РЗОК в София, както и 10-часова  дневна охрана за останалите обекти на здравната каса в страната. Договорът е за 36 месеца и е на стойност 2 500 000 лв. без ДДС.

Фирмата е декларирала, че за целта ще използва цели 6 подизпълнителя, като единият от тях – дружеството „Агенция за сигурност, охрана и проучване – ЩИТ“ ЕООД, ще изпълнява 23% от всички дейности в обществената поръчка.

В края на 2019 г. пък фирмата „Боду“ ООД печели договор с НЕК за денонощна въоръжена охрана на стените на язовирите „Розов кладенец“, „Овчи кладенец“, „Ковачево“, „Скалица“, както и на дюкер „Ковачево“. Той е на стойност 4 678 524 лв. без ДДС и е за срок от 4 години. При тази обществена поръчка отново има деклариран подизпълнител за охранителните дейности – дружеството „Голдън секоюрити“ ЕООД. 

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 42937

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече